Kereskényi: kétfordulós rendszerben is jó esély van „újranyerni a várost”

Újrázásra készül Kereskényi Gábor, aki 15 városi tanácsosjelölt kollégával együtt iktatta jelentkezését a polgármesteri tisztségre az RMDSZ szatmárnémeti szervezeténél. „Köszönöm a közel 9000 aláírást, amellyel a szatmáriak támogatásukról biztosítottak. Csak így tovább, Szatmárnémeti!” – írta Facebook-oldalán a megyeszékhely jelenlegi elöljárója.

Pár nappal korábban, egy sajtótájékoztatón említette először Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, hogy ismét megpályázza a városvezetői tisztséget az idei helyhatósági választásokon, most pedig, jelentkezése benyújtását követően megerősítette ezen elhatározását. Az RMDSZ-es tanácsosjelöltek rangsorolását március elején ejtik meg, s a megmérettetésnek tizenöten – volt és jelenlegi képviselők, illetve valamint ilyen téren abszolút újoncok – futnak neki.

„Így, négy évvel a hátunk mögött, túlzás vagy bármiféle elfogultság nélkül summázhatom: a tisztséget jelenleg betöltők jó tanácsosi csapatot alkottak és jól, egymás munkáját támogatva dolgoztak – amit az is mutat, hogy egy kivételével, mindenki szeretne újrázni” – értékelte a mostani mandátumot Kereskényi. A polgármester szerint az RMDSZ-es képviselőtestületi tagokkal közösen „mozgásba lendítettük a várost, s elindíthattuk Szatmárnémetit a fejlődés útján”.

 

„Ezt folytatni akarjuk, hiszen rengeteg megkezdett projektünk van, amelyeket végig is szeretnék vinni. És igen, azt a bizonyos harmadik Szamos–hidat is szeretném készen látni, polgármesterként végigsétálni rajta” – mondta. A tanácsosjelöltnévsor kapcsán a városvezető kifejtette egyrészt azt, mennyire örül, hogy három hölgy is benyújtotta jelentkezését, másrészt elmondta, mint ahogy az elmúlt évtizedekben mindig, most is megállapodást kötnek a Német Demokrata Fórummal, de úgy gondolja, lesz megegyezés a Magyar Polgári Párttal is a magyar érdekképviselet erősítése, a megkezdett fejlesztések folytatása érdekében.

Az egy- vagy kétfordulós polgármester-választás kérdése kapcsán Kereskényi hangsúlyozta: nem foglalkozik a fordulók számával, mert a kétfordulós rendszerben is jó esély van „újranyerni a várost”. „Nem ijedünk meg attól sem, hogy az esetleges második fordulóban esetleges közös román összefogás lesz a magyar jelölt ellen. Az utóbbi időben sok román politikus folyamatosan azt ismételgette, hogy nagyobb legitimitása van a második fordulóban megválasztott elöljárónak, de ez hazugság! Ha a második fordulóban összefognak mocskos háttéralkuk nyomán – amelyekből a választópolgárok semmit nem látnak, nem érzékelnek és ami egyet jelent az ő átverésükkel is –, és felsorakoznak egy úgymond közös jelölt mögött, akkor a választást megnyerheti egy olyan román jelölt is, aki amúgy az első fordulóban csak 15 százalékos, vagy gyengébb eredményt ért el. De, mint mondtam, nem foglalkozunk azzal, hogy egy- vagy kétfordulós lesz-e a választás, végezzük a dolgunkat, s arról, hogy hogy jól tesszük-e vagy sem, majd Szatmárnémeti lakói mondanak véleményt a szavazataikkal” – mondta Kereskényi.

Mint ismert, a polgármestereket minden jel szerint egy fordulóban választják meg az idei helyhatósági választásokon, miután megbukott a kormánynak az a próbálkozása, hogy bevezesse a kétfordulós rendszert. A törvény módosításának most már minimális a valószínűsége.

(Nyitóképen: Kereskényi Gábor | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?