Előválasztásra készülnek a csíkszéki települések: Tusnádon a legnagyobb a verseny

Lejárt az RMDSZ-es jelölések határideje Csíkszéken a közelgő helyhatósági választásra. Azokon a településeken, ahol több polgármester-, illetve tanácsosjelölt jelentkezett, előválasztásokat fognak tartani, amelynek időpontja március 7-e, vagy 8-a lesz. Az előválasztások lebonyolítása kapcsán Becze Istvánt, az RMDSZ csíki területi szervezetének ügyvezető elnökét kérdeztük.

Mint ismert, Hargita-megye székhelyén, Csíkszeredában ebben az évben Korodi Attila személyében párton belüli kihívója akadt a jelenleg hivatalban lévő Ráduly Róbert Kálmán polgármesternek. Rajtuk kívül 28 helyi tanácsosjelölt adta le az előválasztáson való részvételhez szükséges jelölési íveket. A polgármester- és tanácsosjelöltek március 7-én méretnek meg a megyeszékhelyen. Csíkszeredán kívül a polgármesteri székért Tusnádon indul több RMDSZ-es jelölt, az alcsíki településen hárman jelöltették magukat a községvezetői székbe – mondta el Becze István. Ezen túl Balánbányán, Csíkrákoson, Csíkszentsimonban, Csíkszentimrén és Szépvízen tartanak előválasztásokat a tanácsosjelöltek magas száma miatt.

Hogyan zajlik?

Az már januárban kiderült, hogy közvetlen előválasztásokat tartanak az önkormányzati tisztségekre, miután a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) határozata nem írta felül a Területi Küldöttek Tanácsa (TKT) 2019. december 20-i döntését. Elfogadták tehát azt a javaslatot, hogy közvetlen, általános választás lesz egész Csík-térségben – magyarázta Becze István.

Az előválasztások megszervezése a helyi választó-bizottságok feladata lesz, amelyek kijelölik a szavazókörzeteket az adott településeken – tájékoztatta a Maszolt az ügyvezető. A bizottságok gondoskodnak a szavazólapokról is. Az előkészítői tevékenységek során megválasztják a szavazóbizottságok tagjait, ez kiegészül a jelöltek által delegált küldöttekkel.

Az előválasztásokat március 7-én és 8-án tartják majd, 9 és 19 óra között lehet majd az urnákhoz járulni. Nem feltétel az RMDSZ-hez való tartozás, bárki szavazhat majd, akinek az adott helységben van a hivatalos lakhelye. Az érintett települések lakosságának tájékoztatásában az RMDSZ Csíki Területi Szervezete is részt vesz különböző csatornákon keresztül. Csíkszereda esetében 10 szavazókörzetet határoztak meg. Bár a jelöltállítások határideje később volt, a kampány gyakorlatilag a január 21-i, előválasztások kiírásának jóváhagyásáról szóló döntést követően elkezdődött az érintett településeken.

Közel a megegyezés a megyében

Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson nem lesz verseny a polgármester-jelöltségért az RMDSZ-en belül – tájékoztatott Becze István. Hargita Megyei Tanács elnöki tisztségéért egyelőre csak a jelenleg is hivatalban lévő Borboly Csaba „jelentkezett be” hivatalosan.

„Folyamatosan egyeztetünk, véleményem szerint jó irányba haladnak a tárgyalások, ami azt jelenti, hogy közel vagyunk a megegyezéshez” – fogalmazott a politikus. Arra utalt, hogy Hargita megyében a másik két területi szervezet, a gyergyói és az udvarhelyi RMDSZ is állíthat tanácselnökjelöltet. A közös jelöltről a Hargitai Egyeztető Tanács dönt.

Ugyanez a testület végelgesíti a megyei tanácsosjelöltek listáját a március 11-i ülésén. A területi jelöltlistákat Csík-, Udvarhely- és Gyergyószéken a területi RMDSZ-elnökök hagyják jóvá, majd a TKT dönt a jelöltek sorrendjéről. A döntésnél a 2016-os parlamenti választások során leadott RMDSZ-es szavazatok száma, a megyei tanácsosokra leadott szavazatok aránya és a 2011-es népszámlálási adatok alapján a magyar lakosság aránya alapján kiszámított algoritmust vesznek majd figyelembe – mondta el Becze István

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetéhez beérkezett jelöléseket ezen a linken lehet megtekinteni. Bármely jelölt esetében kérdés vagy kifogás van, azt  az info@csikirmdsz.ro e-mail-címen lehet jelezni. A beérkező kifogásokat a Területi Előválasztási Bizottság fogja elemezni. A Területi Előválasztási Bizottság az elfogadott jelöléseket ugyanott teszi közzé. Az elfogadott jelölések közzététele után is meg lehet fogalmazni kifogásokat ugyanarra az e-mail-címre legkésőbb 2020. március 3-ig.

Kapcsolódók

Kimaradt?