Felmérés: a romániai lakosság fele csak akkor megy orvoshoz, ha baj van

A romániaiak több mint felének nincs magán-egészségbiztosításuk, és nem is terveznek ilyent kötni a következő hat hónapban - derül ki egy online felmérésből, amelyet a Mindent az egészségbiztosításokról elnevezésű országos tájékoztató kampány keretében végeztek.

A felmérés szerint a válaszadók 48 százaléka mondta azt, hogy nem végez évente teljes körű kivizsgálást. Közülük 30 százalék az időhiánnyal magyarázta ezt, 18 százalék túl bonyolultnak tartja a folyamatot, 13 százalék pedig úgy véli, nincs szüksége rá, mert egészséges.

A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy tízből hét romániai lakos (69 százalék) az interneten tájékozódik arról, hogy bizonyos tünetek milyen betegségre utalhatnak. Közülük 48 százalék vallotta azt, hogy a világhálón való tájékozódás után orvoshoz fordult, 22 százalék valamilyen természetes gyógymódot választott, 13 százalék öngyógyszerezéssel próbálkozott, 17 százalék pedig semmit sem tett.

A megkérdezettek többsége (81 százalék) azt mondta, hogy enyhébb betegségek - például megfázás, gyomorrontás, fejfájás stb. - esetén öngyógyszerezéshez folyamodik, és csak 14 százalék állítja, hogy soha nem tett ilyent.

A válaszadók 52 százalékának nincs magán-egészségbiztosítása, és nem is tervez ilyent kötni a következő hat hónapban, 19 százaléknak szintén nincs, de tervez lépni ez ügyben a következő félévben.

Ugyanakkor a megkérdezettek 29 százaléka azt mondta, hogy havonta 50 és 100 lej közötti összeget szánna magán-egészségbiztosításra, 16 százalék 50 lejnél kevesebbet, 14 százalék 100 és 300 lej közötti összeget, 5 százalék pedig 300 lejnél nagyobb összeget fordítana erre. 36 százalék nem lenne hajlandó havonta pénzt adni erre a célra.

Az online felmérés két szakaszban készült (2019. november 20-a és december 11-e, valamint 2020. január 20-a és február 10-e között), 5824 személy (59 százalék nő, 41 százalék férfi) megkérdezésével.

Kapcsolódók

Kimaradt?