A Maros megyei után a Kolozs megyei MPP sem kér az Erdélyi Magyar Szövetségből

Felfüggesztette tevékenységét szerdán a Magyar Polgári Párt Kolozs megyei szervezete, tagjai pedig kiléptek az alakulatból, amiért Mezei János MPP-elnök szerintük önkényesen fúzióra törekszik az Erdélyi Magyar Néppárttal. Ezzel beigazolódott a Maszol keddi információja, miszerint az MPP Maros megyei szervezetében kirobbant botrány csak a kezdete a párt dezintegrálódásának. Mezei János szerint nincs vész, tulajdonképpen „csak tisztul az MPP és kiesnek a pártból az RMDSZ téglái”.

Elhatárolódnak a Magyar Polgári Párt jelenlegi vezetősége által képviselt politikától Kolozs megyei szervezetének egykori alapítói, akik szerdán sajtóközleményben jelentették be, hogy nem kérnek „abból a hazug összefogásból, amelyet a helyi szervezetek tiltakozása ellenére próbál erőltetni Mezei János”.

Közölték azt is, hogy a párt 18 Kolozs megyei szervezete felfüggesztette tevékenységét, tagjaik kilépnek az MPP-ből, közéleti tevékenységüket pedig „a polgári értékrend iránt elkötelezettséggel a jövőben az Erdélyi Polgári Mozgalom keretei között folytatják”. Emlékeztetnek arra, hogy az MPP Kolozs megyei szervezete a párt kongresszusa előtt is világosan jelezte, hogy a fúzióról döntő országos tanács lebonyolítása nem csak antidemokratikus, de az MPP alapszabályzatába foglaltak mellőzésével történik. Azt nehezményezik, hogy Kolozs megye az őt megillető 12 helyből mindössze küldötti helyet kapott.

 

A Kolozs megyei szervezet felidézi: az MPP és az EMNP január 16-i, Csíkszeredában tartott közös kongresszusára a fúziót ellenző mandátummal ment, ott azonban nem volt lehetőségük még a hozzászólásra sem. A megyei elnök a szavazatával jelezte, hogy elutasítják a fúziót. A Kolozs megyei MPP nem nézi jó szemmel, hogy „egy olyan megyében mint Kolozs megye, ahol a magyarság aránya sokkal inkább a teljes összefogást tenné szükségessé, Mezei János Gyergyószentmiklósról inkább a magyar-magyar versenyt próbálja rákényszeríteni a helyiekre”.

Közleményükben leszögezik: a felelős politikai pluralizmus hívei. „A nemzeti érdeket szem előtt tartva hirdetjük a politikai versenyt ott ahol az lehetséges és politikai együttműködésre törekszünk ott, ahol az szükséges, így Kolozs megyében is” – olvasható a közleményükben.

Elsőként a Maros megyeiek léptek

Kedden az MPP Maros megyei szervezetének az elnöke, Berki Ferenc jelentette be kilépését és azt, hogy további 15 helyi vezető követi őt. A Maros megyeiek szintén Mezei János diktatórikus pártvezetési stílusával elégedetlenek.

 „Egy olyan párt vezetőjével, aki szekuspártnak nevezte a Fideszt, aki a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalommal, Sorbán Attila Örs révén folyamatos kapcsolatban van, én nem tudok azonosulni. Én és a társaim nem vagyunk hívei sem a diktatúrának, sem a nemzetárulásnak” – fogalmazott a Maszolnak Berki Ferenc.

Mezei: fantomszervezetek léptek ki

Mezei János pártelnök kedden még határozottan cáfolta azt, hogy gondok lennének az MPP Kolozs megyei szervezetében. Szerdán azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy valótlanságokat állít közleményében a Magyar Polgári Párt Kolozs megyei szervezete.

„A felsorolt szervezetek egy része soha nem működött vagy rosszul működött, tulajdonképpen akkor hozták létre, Kaiser Róbert bábáskodásával, mielőtt én átvettem volna a Magyar Polgári Párt elnöki tisztségét. Az egyértelmű cél az volt, hogy ezek a fiktív szervezetek Biró Zsoltot támogassák. Amikor azonban megválasztásom után a tagság felől érdeklődtem, hamar kiderült, hogy kamu az egész. Nos most ezek a fantomszervezetek kiléptek” – jelentette ki Mezei János.

Az MPP elnöke személye elleni támadásként értékeli azt, ami jelenleg zajlik a pártban. „Tulajdonképpen az RMDSZ-es MPP-sek távoznak, tisztul a csapat és ez jó. Az igazi MPP működik, és továbbra is az Erdélyi Magyar Néppárttal együtt készülünk a választásokra” – tette hozzá a pártelnök.

Mint ismert, a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnöke, Kövér László házelnök eddig nem foglalt állást az MPP és az EMNP fúziójával kapcsolatban. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy a Fidesz politikusa nem nézi jó szemmel a polgáriak irányváltását. Ezt a Maszolnak Mezei János cáfolta. „Elnök úr felém nem jelezte azt, hogy ellenezné az összefogást, a fúzióról nem a januári kongresszus előtt egy nappal kezdtünk beszélni, hanem jóval korábban, és egyetlen negatív vélemény sem érkezett felénk” – nyilatkozta a Maszolnak. Kérdésünkre, hogy a többi pártelnöktől eltérően miért nem vett részt a Kárpát Medencei Képviselők Fórumának – Kövér László által összehívott – legutóbbi ülésén, Mezei János kijelentette: „A KMKF-nek egy új bizottsága ülésezett most, az MPP-ben az elmúlt időszakban végbement személycserék miatt nem tudtunk küldeni senkit az ülésre. Nincs ebben semmi személyes”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?