Egyetemi felvételi anyanyelven: támadta egy volt oktatási miniszter az RMDSZ-t

Támadta Mircea Miclea a tanügyi törvénynek azt az RMDSZ által kezdeményezett módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a diákok az anyanyelvükön felvételizhessenek egyetemre. Cseke Attila szenátusi frakcióvezető replikázott a volt oktatási miniszternek.

Mircea Miclea a 2011/1-es tanügyi törvény alapjait lefektető elnöki bizottság vezetője volt Traian Băsescu államfő mandátumában. A kolozsvári professzor az edupedu.ro-nak azt nyilatkozta: korlátozza az egyetemek autonómiáját az a hétfőn elfogadott törvénymódosítás, amely szerint a diákok az anyanyelvükön felvételizhetnek.

„E cikkely szerint magyar vagy német nyelvű felvételi megszervezésére kötelezhetik azokat az egyetemeket, amelyeknek nincsenek német vagy magyar tagozataik. Ez korlátozza az egyetemi autonómiát, mert megszabja a felsőoktatási intézményeknek, hogyan szervezzék meg a felvételit. Ha például egy felvételiző diák magyarul tanult kémiát, akkor a Bukaresti Egyetem köteles magyar nyelvű tételeket kidolgozni számára” – magyarázta a volt oktatási miniszter.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a Facebook-oldalán reagált Mircea Miclea kijelentéseire. Emlékeztette a volt minisztert, hogy az esélyegyenlőség elve szerint természetes lenne, hogy mindenki olyan nyelven felvételizzen, ahogyan tanult. „Ma is van ilyen lehetőség. Bukarestben is. Az egyik legnagyobb egyetemen, a magas presztízsű Bukaresti Politechnikán ma is így van. Az említett egyetem rektora meg is szavazta a törvényt, a bizottságban érvelt is mellette” – érvelt az RMDSZ politikusa.

 

Cseke szerint az egyetem autonómiája nem abszolút fogalom. Vannak törvényes korlátai, de azok szerinte az esélyegyenlőséget, az anyanyelven való tanulás alkotmányos jogait nem írhatják felül. „Harmadrészt, és erről is illene tudnia egy volt oktatási miniszternek, hogy még a kommunizmusban is anyanyelvén felvételizhetett, aki akart. Szóval ne állítsa senki, hogy a román állam „modellértékű” kisebbségi politikájába annyi sem fér már bele, mint a kommunizmusba” – fogalmazott a frakcióvezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?