Épülő bevásárlóközpont Sepsiszentgyörgyön: kétnyelvűséget szorgalmaz a jogvédelmi szolgálat

Magyar alkalmazottakat, magyar feliratokat és termékeket szorgalmaz a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Háromszék legnagyobb bevásárlóközpontjának, a Sepsi Value Centre építéséért felelős Prime Kapital vállalat vezetőségénél.

Benkő Erika, a jogvédő szolgálat igazgatója hétfőn arról tájékoztatott: miután értesültek, hogy Sepsiszentgyörgyön elkezdődött a mall jellegű bevásárlóközpont építése, levelet írtak a bukaresti székhelyű Prime Kapital vállalatnak rávilágítva arra, hogy a sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpont főként magyarok lakta vidéken épül, ezért fontos szem előtt tartani a nyelvi és etnikai viszonyokat a cégek tekintetében is.

„Elengedhetetlen, hogy a sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpontba betérő vásárlókat anyanyelvükön szolgálják ki, illetve a polcokon kínált termékek tudnivalóit az anyanyelvükön is közöljék. Ez többletköltséget jelent a cég számára, de a tapasztalatok azt igazolják, hogy mindez rövid időn belül megtérül, az emberek szívesebben vásárolnak egy ilyen üzletben. A kétnyelvűség a fogyasztók és a szolgáltatók érdekeit szolgálja” – írja levelében Benkő Erika.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója hozzátette: „Örülök annak, hogy bevásárlóközpont épül Sepsiszentgyörgyön, mert ez azt jelenti, hogy a helyi emberek nem a brassói plázákba költik majd el a pénzüket, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy idejében figyelmeztessük a befektető céget, hogy ebben a régióban a magyar nyelvnek létjogosultsága van. Felhívjuk a vállalat figyelmét arra, hogy a vásárlók többségével legjobban az anyanyelvükön lehet és érdemes kommunikálni. A multikulturalitás és a kétnyelvűség a régióban élők mindennapjainak része. Nagyon fontos, hogy az újonnan jövő cégekben ezt tudatosítsuk. Bízom benne, hogy az új bevásárlóközpont nyelvpolitikája tükrözni fogja a helyi nyelvi viszonyokat.”

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten kezdődött el Háromszék első modern bevásárlóközpontjának, a Sepsi Value Centre építése, amelyet idén ősszel nyitnak meg. A várost átszelő fő útvonalon, az Oltmező utcai több mint 6 hektáros területen épülő központ magába foglal egy hipermarketet, egy kereskedelmi galériát, modern „food court” étkezési részt, illetve „strip mall” jellegű kereskedelmi felületeket. Egy körforgalom is épül az Oltmező utcában, amely megkönnyíti a főútról való lehajtást a Sepsi Value Centre-be.

Háromszék legnagyobb üzletközpontját a Prime Kapital befektetési alap építi, mondta lapunk érdeklődésére Nemes Zoltán, a cég területi képviselője, hozzátéve: a bevásárló- és szabadidőközpont 220 ezres lakosságú vonzáskörzetet szolgál majd ki, és több száz munkahelyet teremt. A bevásárlóközpontba betelepednek neves országos és nemzetközi márkák képviselői és helyi kereskedők és szolgáltatók is.

A bevásárlóközpont megjelenésének híre megosztotta a sepsiszentgyörgyieket, van, aki a helyi vállalkozókat félti, mások örvendenek a lehetőségnek. Antal Árpád polgármester szerint a döntést mindenki egyénileg hozza meg, aki akar, az helyi cégtől vásárol függetlenül attól, hány bevásárlóközpont létesül a városban, aki pedig a multit részesíti előnyben, az akkor is onnan vásárol, ha ezért Brassóba kell utaznia. Másrészt minél több befektető jelenik meg a városban, annál nagyobb a verseny a munkavállalókért, ami hozzájárul a fizetések emelkedéséhez és a jobb munkakörülményekhez, mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?