Öntudatosabbak a magyarok? Most már nem nyeljük le olyan könnyen a jogsértéseket

A magyarellenesség megfékezésével foglalkozó Mikó Imre Jogvédő Szolgálathoz egyre több panasz érkezik a romániai magyar közösséget ért diszkriminációs esetek, jogfosztások és etnikai támadások miatt, hívta fel a figyelmet Benkő Erika. A jogvédelmi szolgálat igazgatója csütörtöki, sepsiszentgyörgyi évértékelő sajtótájékoztatón rámutatott: munkatársai szakmai anyagok bemutatásával, feljelentésekkel, perek indításával és nemzetközi fórumok tájékoztatásával próbálja megfékezni a Romániában egyre növekvő jogsértéseket, abban bíznak, hogy a kitartó munkának hosszútávon meglesz az eredménye.

A számok azt mutatják, hogy nemhogy csökkenne, hanem egyre inkább elharapódzik a magyarellenesség, hiszen tavaly a Mikó Imre Jogvédelmi szolgálat által benyújtott feljelentések alapján a különböző hatóságok 150.000 lej és 83.000 eurónyi büntetést osztottak ki, míg egy évvel korábban az összbüntetés értéke 125.750 lej volt. A feljelentések mellett a jogvédelmi szolgálat rendszeresen kiküldött hírlevekkel tájékoztatta a közvéleményt és az illetékes szerveket a romániai magyarok jogsértéseiről, így 2019-ben 14 hírlevelet küldtek ki 16 témakörben. Emellett több uniós fórumon is felszólaltak a romániai magyar kisebbség nyelvi, oktatási, szimbólumhasználati jogainak érdekében.

Benkő Erika szerint azt tapasztalják, hogy munkájuk eredményeként növekszik a bizalom a jogvédelmi szolgálat tevékenysége iránt, egyre több és különfélébb panaszok érkeznek hozzájuk. Ugyanakkor azt is érzékelik, hogy az előző évekhez képest nőtt a magyarellenes retorika intenzitása, mind hangnemében, mind jellegében. Ennek megfékezése érdekében kérnek minden érintettet, hogy jelezzék a felmerülő eseteket a jogvédelmi szolgálat Facebook-oldalán, videofelvétellel és fotókkal bizonyítva azokat.

Magyarellenesség a román nyelvű sajtóban és stadionok lelátóján

Benkő Erika szerint tavaly 12 feljelentést tettek az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA) a médiában történt magyarellenes megnyilvánulások miatt: ebből 9 lezárult és 3 még folyamatban van. A tévék és rádiók tevékenységét szabályzó audiovizuális tanács által kiszabott büntetések összértéke 120 000 lej volt. „Örömmel láttuk, hogy Radu Banciu egy időre visszavonult a képernyőről és visszatérése után nem tárgyalta a magyarokról szóló témákat”, mondta a jogvédő szolgálat igazgatója.

Az elmúlt esztendőben az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) 22 alkalommal tettek panaszt, ezekből 20 ügy még kivizsgálás alatt van és a 2 lezárult ügyben összesen 25.000 lejre bírságolt a tanács. A stadionok lelátóján megnyilvánuló magyarellenesség miatt a nemzetközi labdarúgó szervezeteket is felkeresték, így a FIFA-hoz 5 alkalommal tettek feljelentést, az UEFA-hoz 6 alkalommal fordultak, és 1 esetben a Labdarúgás a Rasszizmus ellen Európában (FARE) hálózatnál tettek panaszt. Mindezek nyomán az UEFA 83 ezer euró bírságot szabott ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF) és elrendelt egy zárt kapus mérkőzést is. A FARE válaszlevelében a támogatásáról biztosította a jogvédő szervezetet.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tavaly 5 alkalommal írt panaszlevelet a Román Labdarúgó Szövetségnek (FRF) és 2 alkalommal a Román Labdarúgó Ligának (LPF), ezek nyomán eddig 5000 lej bírságot kapott a bukaresti Dinamo klub, szurkolói magyarellenes megnyilvánulása miatt. „Mindez kevésnek számít az olvasatunkban” – részletezte Benkő Erika.

Úzvölgyi történések, lefestett településtáblák és Dan Tanasă   

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is lépett az Úz-völgyi katonatemető ügyében történt tavalyi események miatt. Kérvényezték a Bákó megyei Dărmănești város polgármestere által kiállított építkezési engedély megsemmisítését, amely alapján 50 kereszt állítását engedélyezték a román hősöknek az Úz-völgyi nemzetközi katonai temető területén. Kérvényezték, hogy a törvényszék rendelje el az eddig létrejött törvénytelen munkálatok lebontását és azt is, hogy semmisítsék meg a dărmănești önkormányzat határozatát, amelyben törvénytelenül sorolták a Bákó megyei település köztulajdonába az Úz-völgyi temetőt.

Ugyancsak az Úz-völgyi temető ügyében négy személyt jelentettek fel a Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA), így Constantin Toma dărmănesti polgármestert, Vrânceanu Ionela jegyzőt, a Kataszteri Hivatal (BCPI) moinești fiókját és Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektust, amiért nem tett meg mindent az ügy törvényességének kivizsgálásánál.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat számos ügyészségi feljelentést tett a lefestett településjelző táblák kapcsán Kovászna megye, Máramarossziget, és Nagyvárad esetében. A közigazgatási perek tekintetében is születtek eredmények, mondta Benkő Erika. Hozzátette, alkotmánybíróságra került a Mikóújfalu-per a székely zászló közterületekre való „tilos” kihelyezése kapcsán. A legfelsőbb bíróságon folytatódik a székelykeresztúri Keresztúri Kis újság ügye, mely lapban Dan Tanasă szerint kötelező románul is megjelentetni a közérdekű információkat. Emellett pert indítottak a közösségi oldalán naponta magyarellenes posztokat közzétevő nagybányai óvoda egyik pedagógusa ellen is, sorolta a jogvédő szolgálat igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?