Tăriceanu szerint alkotmányellenes a sürgősségi rendeletek futószalagon történő elfogadása

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője, Călin Popescu Tăriceanu felkérte a képviselőház, illetve a szenátus elnökét, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz, mivel szerinte intézményközi konfliktus lépett fel a kormány és a parlament között azáltal, hogy a kabinet kedd esti ülésen „egy szekérnyi” sürgősségi kormányrendeletet fogadott el.

Tăriceanu a parlament két háza előtt fejtette ki véleményét, miszerint ez a módszer provokáció a parlamenttel szemben, amelyet nem szabad büntetlenül hagyni.

„A demokrácia működése, az állami intézmények stabilitása, vagy ahogy rögeszmésen szokták mostanában mondani, a jogállam iránti tisztelet érdekében kérem a képviselőház elnökét és a szenátus ügyvivő elnökét, hogy forduljanak az alkotmánybírósághoz” – mondta az ALDE elnöke.

„Kötelességük megvédeni a parlamentet, ahogy én is 2017-ben, amikor a korrupcióellenes ügyészség futószalagon vizsgálta ki a minisztereket, szenátusi elnökként az alkotmánybírósághoz fordultam, hogy megvédjem a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Ne tétovázzanak tehát, mert az önök feladata megvédeni az egyetlen demokratikus intézményt, a parlamentet” – mondta Tăriceanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?