Az ombudsmanhoz fordul a PSD a választási törvényt érintő sürgősségi kormányrendelet miatt

Több pártvezető, köztük a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu is kérni fogja a Nép Ügyvédjétől, hogy indítson kivizsgálást a választási törvényt módosító sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban, amelyet keddi, éjszakába nyúló ülésén fogadott el a Ludovic Orban vezette kabinet.

Ciolacu egy szerdai nyilatkozatában azt mondta, senkinek nincs még hozzáférése a kormány által kedden elfogadott kormányrendeletekhez – képviselőházi elnöki minősége ellenére neki sem –, még várják, hogy átnézhessék ezeket.

„Gratulálok nekik ezért az abszolút rekordteljesítményért, amellyel egy éjszaka alatt elfogadtak 25 rendeletet és 21 kormányhatározatot" – fogalmazott, hozzátéve, más pártelnökökkel közösen kérni fogja a Nép Ügyvédjétől, indítson vizsgálatot a választási törvényt módosító rendelettel kapcsolatban.

Emellett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől és a Velencei Bizottságtól is véleményezést kérnek az ügyben, ugyanakkor követelni fogják a kedd esti kormányülésen elhangzottak leirata titkosságának feloldását, „hogy láthassa minden román állampolgár, mi zajlott az éjszaka közepén tartott kormányülésen".

(Nyitókép: Marcel Ciolacu ügyvivő PSD elnök | INQUAM Photos)

Kapcsolódók

Kimaradt?