Bizalmatlansági indítvány: még nincs döntés a szavazás időpontjáról

Kvórum hiányában elhalasztották a szenátus és a képviselőház házbizottságának együttes ülését, amelyen a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásának időpontját kellett volna kitűzni.

A két házbizottság együttes ülése a terv szerint kedden déli 12 órakor kezdődött volna el, ekkor kellett volna kidolgozni a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott – és az RMDSZ által támogatott – bizalmatlansági indítvány megvitatásának és szavazás alá bocsátásának ütemtervét.

A PSD-hez közel álló források szerint a halasztást a PSD törvényhozói eszközölték ki, akik meg sem jelentek az ülésen, mert hírét vették, hogy a kormány sürgősségi rendeletet szándékozik elfogadni a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről. A PSD képviselői így megvárják a kormányülés végét, és csak azután döntenek a további lépésekről – tájékoztattak az említett források.

Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viselő bizalmatlansági indítványt a PSD és az RMDSZ 208 törvényhozója írta alá, és hétfőn olvasták fel a parlamentben. Az indítvány benyújtásának kiváltó oka az volt, hogy a liberális kormány egy héttel korábban felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

Az Mediafax szerint a bizalmatlansági indítvány szavazását szerdán 12 órára szeretné kitűzni a PSD a szenátus és a képviselőház plénumának együttes ülésén.

(Nyitókép forrása: hotnews.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?