Rákellenes világnap: önsegítő csoportot hoznak létre Csíkszeredában

Tudományos előadásokkal, beszélgetésekkel készül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a február 4-ei Rákellenes Világnap alkalmából. A program egyben kezdeményezés egy önsegítő csoport létrehozására is.

Az eseményre elsősorban daganatos betegséggel küzdőket és hozzátartozóikat várják február 4-én 17 órától Csíkszeredában, az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsának márványtermében. A rendezvényen dr. Holló Gergely onkológus szakorvos, dr. Kraft Hunor Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos tart előadást és válaszol az érdeklődők kérdéseire, illetve daganatos megbetegedéssel küzdők osztják meg az átélteket.  

Segíthet a betegséggel való harc megvívásában, ha a betegek megosztják tapasztalataikat, ha tudják, hogy nincsenek egyedül, a kórház ezért a kezeléseken túl is segíteni kívánja a daganatos betegeket, a találkozón kezdeményezni fogják egy önsegítő csoport létrejöttét is. A Székelyudvarhelyen csaknem tíz éve működő önsegítő csoport működéséről András Anna-Mária, a csoport vezetője fog beszélni.

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Rákellenes Alapítványt (Párizsi Charta) a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvosvezetők, betegképviselő civil szervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánította hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje „a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”.

Kapcsolódók

Kimaradt?