Kelemen Hunor Ditróról: elfogadhatatlan az egész közösség megbélyegzése

Elfogadhatatlannak tartja Kelemen Hunor a teljes erdélyi magyar közösség megbélyegzését a Gyergyóditróban történtek miatt.

A szövetségi elnök a Mediafax hírügynökségnek reagált hétfőn arra, hogy a román sajtó egy része és néhány román politikus szélsőségesnek nevezte a romániai magyarokat és az RMDSZ-t, amiért a Hargita megyei község lakóinak egy csoportja nemkívánatosnak tartja a két Srí Lankai-i pékmester jelenlétét a településen.

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy az RMDSZ a múlt szerdán már állást foglalt az ügyben, elutasítva mindennemű gyűlöletkeltést, ami más emberek vagy embercsoportok ellen irányul csupán a bőrük színe miatt vagy azért, mert más nyelvet beszélnek. Utalt arra, hogy a helyi polgármester és az RMDSZ Hargita megyei képviselői is sokat tettek a helyzet normalizásáért.

„Meglep, ahogyan a sajtó egy része és bizonyos politikusok felnagyítják ez történetet. Nem szabad százötven ember magatartásából kiindulva megbélyegezni egy egész közösséget, nem szabad a kollektív bűnösség elve szerint ítélkezni egy egzaltált lelkész és egy csoportnyi személy elfogadhatatlan álláspontja miatt. Azt üzenem a ditróiaknak, hogy őrizzék meg nyugalmukat, ne hagyják magukat manipulálni, és utasítsák el a szélsőségesség minden formáját" – nyilatkozta Kelemen Hunor.

A politikus szerint „alapvető hibát” követ el az, aki a szélsőségesnek bélyegzi az RMDSZ-t és a magyar közösséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy sem az RMDSZ programja, sem a politikusainak eddigi nyilatkozatai nem támasztják alá ezt a vádat. A gyergyóditrói feszültségeknek pedig szerinte több oka is van.

„Elképzelhető, hogy az egyik oldalon egy pénzéhes vállalkozó, a másikon pedig sértett emberek állnak. Ám ami Gyergyóditróban történt, nem minősíti a teljes közösséget és az RMDSZ-t. A két Srí Lanka-i pékmester nem illegális menekült, hanem vendégmunkás, aki törvényesen dolgozik a községben, ahol szükség van munkaerőre” – magyarázta.

Kelemen Hunor reagált Traian Băsescu EP-képviselő kijelentéseire is. A volt államfő vasárnap este a B1TV-ben az RMDSZ-t tette felelőssé a ditrói helyzet kialakulásáért. Kelemen Hunort románellenesnek, a magyarokat „komplexált népnek” nevezte, és azt mondta: azokon a településeken, ahol kisebbségben élnek, a román közösségek éppen olyan bánásmódban részesülnek a magyar többség részéről, mint a Srí Lanka-i pékmesterek.

Az RMDSZ elnöke válaszában emlékeztetett Traian Băsescu besúgói múltjára, illetve arra, hogy politikusi pályafutása alatt a volt államfő „hazudott, gyűlöletet keltett” és megosztotta a társadalmat. „Băsescunak le kellene állnia. Inkább hallgatnia kellene, és megpróbálni szépen megöregedni, miután a besúgói múltját elhallgatva nyert meg két elnökválasztást. Amit Băsescu művel, szintén gyűlöletkeltés, a szélsőségesség egyik formája” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?