Zajlik a gyergyóditrói falugyűlés: a Srí Lanka-i pékek jelenléte a téma

 

Közel háromszázan gyűltek össze szombat délelőtt a gyergyóditrói kultúrházban szervezett falugyűlésen, miután a székelyföldi településen nem enyhült a feszültség a Srí Lanka-i pékmesterek jelenléte ellen lázadozó helyiek és a vendégmunkásokat alkalmazó cég között. 

A Maszol Facebook-oldalán élő videóban követheti az eseményeket.

Az Agerpres tudósítása szerint a falugyűlést Puskás Elemér polgármester könnyes szemmel nyitotta meg. Bíró Károly helyi segédlelkésszel az egybegyűltek a Miatyánkot mondták el. 

Előre feliratkoztak azok, akik véleményt szerettek volna az ügyben nyilvánítani, a ditróiakat sorra szólították fel a falugyűlésen. A résztvevők között van Bende Sándor gyergyószéki RMDSZ-es képviselő, és Barti Tihamér, a Hargita megyei tanács alelnöke is. 

A Ditróban dolgozó vendégmunkások ügye országossá dagadt. Az ombudsmani hivatal pénteken jelentette be, hivatalból megvizsgálja, hogy a gyűlöletbeszéd milyen formában jelentkezett a községben. Az RMDSZ csütörtök este szintén elutasított mindennemű gyűlöletkeltést, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba pedig arról beszélt, hogy a migránsellenes diskurzus is táplálja a ditróiak félelmeit. A helyi segédlelkész magatartását, aki a lázadó helyiek élére állt, Jakubinyi György nyugalmazott érsek elítélte

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?