Súlyos bírságot kapott a más nemzeteket gyalázó moldvai polgármester

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 10 ezer lejes pénzbírságot szabott ki Mihai Chirica iași-i polgármesterre, aki egy nyilatkozatában a kongóiakat, a szomáliaiakat és a szíriaiakat sértette meg.

Az elöljáró egy szeptemberben közzétett interjúban jelentette ki, hogy elárasztják a térséget „a nemrég fáról lemászott kongóiak, szomáliaiak és szíriaiak és más nemzetek, meghódítanak bennünket és főnökeink lesznek". A hatóság 10 ezer lejes bírságot rótt ki Mihai Chiricára, akit más nemzeteket sértő kijelentése miatt marasztaltak el.

A testület rövid idő alatt másodszor rótt ki ilyen súlyos bírságot. A múlt szerdán Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert marasztalta el gyűlöletbeszéd miatt, miután a városi elöljáró egy közösségi oldalon tett bejegyzésben javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében. A testület a marosvásárhelyi polgármestert is ugyanekkora összegre bírságolta meg.

Florea a gyermekpénzként emlegetett családi pótlék megduplázásáról szóló vitában azt fejtegette, hogy kötelező szociális kérdőívet kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Asztalos Csaba, a testület elnöke az MTI-nek akkor elmondta, hogy ez a bírság az egyik legsúlyosabbnak számít, amit romániai közszereplőre egy nyilatkozat vagy kijelentés miatt kiróttak.

(Nyitókép: Mihai Chirica polgármester | Fotó: gandul.info)

Kapcsolódók

Kimaradt?