A Nép Ügyvédje: Dorin Florea nagyon téved

A gyermeknevelési pótlékhoz való jog a gyermeké, nem pedig a szülőé – reagált Renate Weber a marosvásárhelyi polgármester hétfői felvetésére, miszerint feltételekhez kötné a gyermekvállalást, így a gyermekpénzhez való jogosultságot is. A Nép Ügyvédje leszögezte: az általa vezetett intézmény egy nyilatkozat hatására még nem indít hivatalból vizsgálatot, ám üdvözölte, hogy a diszkriminációellenes tanács így tett.

A „szerencsétlen nyilatkozat” enyhe kifejezés Dorin Florea hétfői Facebook-bejegyzésére, vélekedett a Nép Ügyvédje, aki szerint nem így kell családpolitikával foglalkozni. „Gyermeket attól függetlenül vállalsz, hogy mit mond erről a polgármester vagy egy hatóság”, érvelt. A városvezetőnek üzente: nagyon téved, mert a gyermeknevelési pótlékhoz való jog a gyermeké, nem pedig a szülőé.

Renate Weber hozzátette: egy nyilatkozat hatására az általa vezetett intézmény még nem indít hivatalból vizsgálatot. Szerinte az ilyen felvetések kárt okoznak, és kétszer meg kellene gondolniuk a tisztségviselőknek, hogy hogyan fogalmaznak.

Mint korábban írtuk, Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester szerint bizonyos feltételekhez kell kötni a gyermekvállalást – például jövedelem, végzettség –, és ha a szülők ezeket nem teljesítik, jónak látná, hogy a gyermek állami gondozásba kerüljön. A polgármester Facebook-bejegyzésében nem pontosította, milyen társadalmi rétegre utal, azt követő interjúiban azonban nyíltan beszélt arról, hogy a romákat tartja Románia egyik legnagyobb problémájának, robbanással fenyegető „szociális bombájának”. Mint mondta, tudomása van olyan 12-13 éves lányokról, akik a gyermekpénz miatt válnak anyákká.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, és jövő héten meghallgatásra várja a polgármestert.

Kapcsolódók

Kimaradt?