Az USR és a PMP is elégedetlen a választási törvény módosításának tervezetével

A Ludovic Orban vezette kormányt támogató pártok is elégedetlenek a választási törvény módosítását célzó törvénytervezettel, amelynek mielőbbi hatályba léptetése érdekében hétfőtől rendkívüli ülésszakra hívták össze a parlamentet.

A módosítás lényegét – a kétfordulós polgármester-választás bevezetését – egyébként támogató Népi Mozgalom Pártja (PMP) és Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is hétfőn közölte: módosító indítványt terjeszt be a kormány tervezetéhez, hogy a megyei tanácsok elnökeit is két fordulóban válasszák meg. A Mediafax értesülései szerint ezzel szemben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya sürgősségi rendeletet készül kiadni arról, hogy a megyei tanácsok elnökeit immár ne közvetlenül a polgárok, hanem az önkormányzati testület tagjai egymás közül utólag válasszák meg.

Az USR azt is kifogásolja, hogy a kormány – az úgynevezett „választási turizmus” kiküszöbölésére hivatkozva – szigorúbb feltételekhez kötné az ideiglenes lakhelyükön tartózkodók szavazati jogát. A választási törvény szerint a helyhatósági választásokon mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le voksát, ahova lakóhelye vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes tartózkodási helye alapján tartozik, és ahol neve szerepel a választói névjegyzékben.

A PNL szerint azonban a választások közeledtével gyanúsan megszaporodnak az ideiglenes lakcímbejelentések: ezek száma több kisebb településen legutóbb (2016-ban) is olyan arányú volt, hogy döntő módon befolyásolhatta a választás eredményét. A kormány tervezetében ezért 45-ről 90 napra növelnék azt a „régiséget", amely az ideiglenes lakcímmel ott tartózkodó polgárokat feljogosítja a választásra.

 

Az USR szerint a személyi szám valós idejű elektronikus ellenőrzésének bevezetése óta egyszerűen kiszűrik azokat, akik megpróbálnak többször szavazni, a kormány által kezdeményezett szigorítás viszont sok állampolgárt – főleg városon tanuló vagy dolgozó falusi fiatalt – fosztana meg a szavazás lehetőségétől.

A kétfordulós polgármester-választást parlamenti vita nélkül, úgynevezett felelősségvállalással akarja bevezetni a PNL-kormány, hogy megtörje a legtöbb polgármesterrel rendelkező, néhány hónapja ellenzékbe kényszerült Szociáldemokrata Párt (PSD) „uralmát" az önkormányzatokban. A kormányzati felelősség-vállalást a parlament szerdai ülésén jelenti be a miniszterelnök.

Mivel az ily módon előterjesztett törvénytervezetek hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával lehet megakadályozni, a PSD és a kétfordulós rendszert szintén ellenző Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

(Nyitókép: Dan Barna USR-elnök | Fotó: Digi24)

Kapcsolódók

Kimaradt?