banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Ludovic Orban: kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget

Azzal, hogy a kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért, „kissé megszegte az RMDSZ-szel kötött egyezséget” - állapította meg csütörtök este Ludovic Orban miniszterelnök, aki azonban hozzátette: Kelemen Hunoréknak lehetőségük van ellenlépéseket tenni.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke arra utalt, a PNL és az RMDSZ írásos megállapodása szerint a kormány nem módosítja a választási törvényt a parlament megkerülésével. „A kétfordulós polgármester-választás ügyében valóban kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget (...), de nem sürgősségi kormányrendeletet adunk ki, hanem felelősséget vállalunk a parlamentben, tehát a procedúra lehetőséget ad nekik, hogy ellenlépéseket tegyenek, ha nem értenek egyet velünk” - hangoztatta Orban.

Meglátása szerint „nem feltétlen helytálló” az az RMDSZ-álláspont, amely szerint a kétfordulós választás hátrányba sodorná jelöltjeiket. Véleménye szerint, ha például valahol egy „jó városgazda” magyar ember és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje jut a második fordulóba, akkor „nem gondolja”, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL), vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szimpatizánsai „pusztán etnikai megfontolásokból” a PSD jelöltjére szavaznának.

Ludovic Orban úgy véli: a PSD parlamenti képviselőinek „két rossz közül kell választaniuk”: vagy kétfordulós polgármester-választás lesz, vagy lerövidítik saját mandátumukat. „Ha ugyanis megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, beindul az előre hozott választásokhoz vezető procedúra, azaz mindenki mandátuma lerövidül” - mutatott rá a kormányfő.

Mint ismert, Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán közölte: ha az Orban-kormány felelősséget vállal a parlamentben a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért, az RMDSZ meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) készül benyújtani.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?