banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kétfordulós polgármester-választás: Johannis rendkívüli parlamenti ülésszakot szeretne

Támogatja a kormánynak azt a döntését, hogy felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért, jelentette ki Klaus Johannis államfő csütörtökön.

„A kormány ma úgy döntött, hogy felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért. A kormány nagyon jól döntött, és én támogatom ebben. Ez a helyes megválasztási módja a polgármesternek, a kétfordulós választás, hogy egy közösség szavazati joggal rendelkező polgárainak legalább fele plusz egy válassza meg azt a személyt, aki polgármestere lesz” - mondta az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Azt is megerősítette, hogy a felelősségvállalásról szóló dokumentum rövidesen a parlament asztalára kerül. „Amint a dokumentum eljut a parlamentbe, én kérni fogom a parlamentet rendkívüli ülésszak összehívására” - tette hozzá az államfő.

Azt is kifejtette, a kétfordulós polgármester-választás tervezete semmiféle jogszabályba nem ütközik, és több választási lehetőséget biztosít a szavazóknak.  Úgy vélekedett: sem a miniszterelnök, sem más nem garantálhatja, hogy egy esetleges bizalmatlansági indítvány átmegy-e vagy sem. "Nemlétező dologról beszélünk. Ami biztos, az a kormány felelősségvállalása" - mondta az államelnök.

Az elnök álláspontja szerint a kétfordulós polgármester-választás tervezete semmiféle jogszabályba nem ütközik, és több választási lehetőséget biztosít a szavazóknak. Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?