Kormányülés: napirenden a gyereknevelési pótlék megduplázásának elhalasztása és a választási törvénymódosítás

A kormány elhalasztja a gyermeknevelési támogatás megduplázásáról szóló törvény életbe lépését és valószínűleg a választási törvény módosításáról is dönt csütörtöki ülésén – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök.

A parlament által a múlt év végén megszavazott, Klaus Johannis által a héten kihirdetett gyereknevelési pótlékot megkétszerező törvény kapcsán Orban már korábban azt mondta, hogy mindenáron késleltetni akarják a hatályba lépését, mert nincs fedezet a megemelkedő költségekre.

A választási törvényt olyan értelemben módosítanák, hogy visszatérjenek a 2012 előtt alkalmazott kétfordulós polgármester-választáshoz: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a többi jobboldali párt szorgalmazza ezt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ viszont ellenzi.

Korábban a PSD bejelentette, hogy a speciális nyugdíjak eltörlésével lenne pénz a gyereknevelési támogatás megduplázására, és ezért kezdeményezik a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását. Orban szerint azonban a PSD, amely bevezette a speciális nyugdíjakat, hazudik, amikor azt állítja, hogy most meggondolta magát, és meg szeretné szüntetni ezeket a kiváltságokat. Azt mondta: ha összehívják a parlament rendkívüli ülését, kérni fogja, hogy a PNL vonatkozó javaslatát tűzzék napirendre.

(Nyitókép: Ludovic Orban kormányülésre menet | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?