Klaus Johannis szerint a lakosság új parlamenti többségre vágyik

Klaus Johannis államfő szerdán megerősítette, hogy támogatja az előre hozott választások megszervezését, mert a közvélemény-kutatások szerint a lakosság változásra vágyik a parlament szintjén is.

Az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a Nemzeti Liberális Párt a 2019-es európai parlamenti választásokat is, és - jelöltjén, Johannison keresztül - az államfőválasztást is fölényesen megnyerte, a Szociáldemokrata Párt pedig egyértelműen elveszítette. „Abszolút minden közvélemény-kutatás az utóbbi időben azt bizonyítja, hogy a románok változást akarnak, a parlament szintjén is. A románok azt akarják, hogy a PSD távozzon a hatalomról, és ha realistán nézzük a helyzetet, mi nyertük meg az EP-választásokat, mi nyertük meg az államfőválasztást, de a parlamentben ugyanazok a törvényhozók vannak, akiket 2016-ban megválasztottak. A PSD-nek nagyon nagyszámú törvényhozója van, a PSD nem akarja kiengedni a hatalmat a kezéből, így ebben a helyzetben (olyan körülmények között, hogy a románok minden választás során kifejezték igényüket a változásra) természetes, hogy a lehető leghamarabb indítsuk be a folyamatot a parlamenti választások irányába' - mondta Klaus Johannis.

Úgy vélekedett, lehetetlen még egy éven keresztül fenntartani azt a helyzetet, hogy a parlamentben nagy PSD-többség van, ezért mielőbb meg kell szervezni az előre hozott választásokat. Azt is kifejtette: az előre hozott választások nem fognak politikai válságot eredményezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?