Környezetkímélő berendezéssel tisztítják Kolozsváron az összefirkált épületek falait

Környezetbarát víz- vagy gőznyomású mobil berendezés segítségével fogják eltávolítani Kolozsvár épületeiről a falfirkákat - közölte Emil Boc polgármester szerdán.

A városháza alkalmazottai szerdán már meg is kezdték a falak tisztítását a korszerű berendezés segítségével, amely nemcsak graffitik eltüntetésére, hanem közlekedési jelzések és táblák tisztítására is alkalmas, valamint az olajfoltok eltávolítására a szegélykövekről és járdákról - mondta Boc. Hozzátette, a berendezés teljes mértékben környezetkímélő, semmiféle vegyi anyagot nem használ fel a működéshez. A polgármester ugyanakkor üzent azoknak, akik városházi felhatalmazás nélkül festenek az épületek falaira. Mint elmondta, a falfirkászoknak nemcsak a tisztítás költségeit kell majd megtéríteniük, hanem tetemes bírságra is számíthatnak a városkép esztétikai rombolása miatt. A berendezés közel 250 ezer lejbe került.

Emil Boc két járható utat ajánlott a graffitizőknek: az egyik a "Művészet az iskolaudvaron" projekt, amely lehetőséget ad bizonyos tanintézetek falai kifestésére, a másik azoknak a felületeknek a kidíszítése, amelyeket a városvezetés jóváhagyásával festhetnek ki a street-art művészei.

Kapcsolódók

Kimaradt?