Orban: az alkotmány nem tiltja a felelősségvállalást a költségvetési törvény esetében

Az alkotmányban nincs olyan előírás, amely megtiltaná a kormánynak, hogy felelősséget vállaljon a költségvetési törvényért, és az alkotmányos természetű jogi konfliktusra való hivatkozás a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy újabb fogása, jelentette ki Ludovic Orban kormányfő hétfő este.

„Miért nyújtsam be a lemondásomat? Azért, mert kijavítjuk mindazokat a hülyeségeket, amiket három év kormányzás alatt csináltak, amelyek több mint 4 százalékos deficithez vezetettek 2019-ben, amelyek olyan költségeket generáltak, amelyek csak a közpénz leszívását szolgálták? (...) Azért döntöttem a felelősségvállalás mellett, mert már a kormány beiktatásakor célul tűztük ki, hogy december 31-éig elfogadjuk a költségvetési törvényt. El is értük ezt a célkitűzést” - fejtette ki Orban a Digi 24 csatornán.

Hozzátette, az alkotmányos természetű jogi konfliktusra való hivatkozás csak a PSD egy újabb fogása. „Mutassák meg nekem, hol írja az alkotmányban, hogy a kormánynak tilos felelősséget vállalnia a költségvetési törvényért. Nincs ilyen előírás. (...) Azt írja, hogy a költségvetést csak a kormány dolgozhatja ki” - mutatott rá.

A kormány nem sürgősségi rendelettel fogadta el a törvényt, hanem a felelősségvállalást választotta, és nagyon sok módosító javaslatot elfogadott a törvényhozók által benyújtottak közül, szögezte le a kormányfő. Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke a közelmúltban kijelentette, ha az alkotmánybírák úgy határoznak, hogy a kormány alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a költségvetési törvény felelősségvállalás révén való elfogadásával, Ludovic Orban kormányfőnek be kell nyújtania lemondását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?