A házelnökök alkotmányossági óvást nyújtottak be a költségvetés felelősségvállalással történt elfogadása miatt

Berekesztették a parlament plenáris ülését, miután Ludovic Orban kormányfő felelősséget vállalt a 2020-as államháztartási törvény tervezetéért. Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke közölte, hogy 3 napon belül bizalmatlansági indítvány nyújtható be.

Az alkotmánybíróság arról tájékoztatta az Agerprest, hogy óvás érkezett be a 2020-as államháztartási törvény felelősségvállalással történt elfogadásával kapcsolatban, a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktusra hivatkozva. Az óvást a szenátus, illetve a képviselőház elnöke nyújtotta be. A taláros testület döntése értelmében a felek január 10-ig fejthetik ki írásban álláspontjukat és fogalmazhatják meg az általuk javasolt megoldást az esetleges konfliktus feloldására.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke korábban már kilátásba helyezte, hogy még a hétfői nap folyamán megtámadja az alkotmánybíróságon a kormány által felelősségvállalással elfogadásra kerülő államháztartási törvényt. Ciolacu elmondta, az óvást alkotmányos természetű jogi konfliktusra hivatkozva nyújtják be a szenátus elnökével közösen, ugyanis Európában precedens nélküli, hogy egy demokratikus kormány parlamenti vita nélkül fogadja el a költségvetés tervezetét. „Harminc éve, Ceauşescu óta nem látott ilyet Románia” – jelentette ki.

(Nyitókép forrása: InquamPhotos)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?