Ennyien pályáztak a legfőbb ügyészi tisztségre, valamint a DNA és DIICOT vezetésére

A legfőbb ügyészi tisztségre nyolc személy, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetésére öt személy, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezető tisztségére szintén öt személy jelentkezett a megszabott határidőig – jelentette be kedden az igazságügyi minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint a legfőbb ügyészség vezetésére Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu - Marian Drilea - Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache és Răzvan Horaţiu Radu pályázik, a korrupcióellenes főügyészi tisztségre Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru és Nistor Călin, a DIICOT-főügyészi posztra pedig Teodor Niţa, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea és Daniel Horodniceanu nyújtotta be jelentkezését.

Az igazságügyi minisztérium december 2-án jelentette be, hogy elindította Románia új legfőbb ügyészének, továbbá a DNA, valamint a DIICOT főügyészének kiválasztását célzó eljárást, amely január 22-éig tart.

A legfőbb ügyészi, illetve a két főügyészi tisztség iránt érdeklődő ügyészek december 23-áig nyújthatták be jelentkezési dossziéjukat. A válogatáson való részvételre vonatkozó kérelem mellé a jelentkezőknek csatolniuk kellett többek között egy tevékenységi tervet, önéletrajzukat, valamint a szakmai tevékenységüket kiértékelő legutóbbi jelentést.

A jelöltek meghallgatására január 14-e és 17-e között kerül sor, az eredményeket január 21-én hozzák nyilvánosságra. Az igazságügyi miniszter által a legfőbb ügyészi, továbbá a DNA- és DIICOT-főügyészi tisztségre kiválasztott jelöltek kinevezését előbb a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének kell véleményeznie, ezt követően pedig a tárcavezető elküldi a javaslatokat az államfőnek – ismerteti az eljárást a szaktárca.

(Címlapfotó forrása: just.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?