banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Jövő héten újraindul az legfőbb ügyész kiválasztásának procedúrája

December 2-án indítja el az igazságügyi minisztérium a legfőbb ügyész, a korrupcióellenes ügyészég (DNA) főügyésze, illetve a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze kiválasztási procedúráját, jelentette be csütörtökön Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter.

A tárcavezető szerint növeli a bűnözési tendenciákat, hogy ezeket a tisztségeket jelenleg ügyvivő főügyészek töltik be. „Emiatt rögtön a mandátumom átvétele után elkezdtünk dolgozni a procedúra előkészítésén. (...) Az igazságügyi tárca december 2-án indítja el a válogatási eljárást a legfőbb ügyészi, a DNA főügyészi és a DIICOT főügyészi tisztségének betöltésére. Röviddel azután el fogjuk indítani a procedúrát a többi vezetői tisztség betöltésére is, amelyek esetében a tárca javaslatokat tehet” - fejtette ki Predoiu sajtótájékoztatóján.

Románia jelenleg abban a precedens nélküli helyzetben van, hogy a legfőbb ügyészségnek és két fontos részlegének, a DNA-nak és a DIICOT-nak ideiglenes vezetője van. Tudorel Toader volt igazságügyi miniszter elindította a legfőbb ügyész kiválasztási procedúráját, ám a tisztségre jelentkező jelöltek mindegyikével elégedetlen volt, ezért újraindította az eljárást, amit aztán utódja, Ana Birchall leállított.

A DIICOT-ot idén júliustól Felix Bănilă vezette, ám a főügyész az államfő nyomására lemondott a caracali ügy miatt. A DNA-nak Laura Codruța Kovesi tavalyi leváltása óta ideiglenes főügyésze van. Tudorel Toader elindította az utódjának a kiválasztási procedúráját, és Adina Floreára esett a választása, akit azonban Klaus Johannis államfő nem volt hajlandó kinevezni.

Az alkotmány szerint a főügyészeket az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?