Felmentették a hobicaurikányi bányarobbanás vádlottjait

Felmentette pénteken a Fehér Megyei Törvényszék a 2011-es, öt halálos áldozattal járó hobicaurikányi bányabaleset valamennyi vádlottját, akiket első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt tavaly a petrozsényi bíróság.

A törvényszék sajtószóvivője, Cosmin Muntean szerint a bírák helyt adtak a négy vádlott által a 2018 júniusában kimondott első fokú ítélet ellen benyújtott óvásnak, és felmentették őket mind a gondatlanságból elkövetett emberölés, mind a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések be nem tartásának vádja alól. A törvényszék ugyanakkor elutasította azt az óvást, amelyet a baleset áldozatainak leszármazottai nyújtottak be, akiknek első fokon összesen mintegy 900 ezer lej kártérítést ítélt meg a bíróság.

Az ítélet jogerős.

A Zsil-völgyi Hobicaurikány lignitbányájában 2011. február 5-én történt gázrobbanás. A detonáció bekövetkeztekor egy mérnök és négy villanyszerelő tartózkodott a 430 méter mélyen levő tárnában, és mindannyian életüket vesztették. Az ügyben a bánya négy volt vezetőségi tagja ellen emeltek vádat. A per 2012 áprilisában kezdődött el és hat éven át tartott. A petrozsényi bíróság 2018 júniusában kimondott alapfokú ítéletében két vádlottra négy év felfüggesztett börtönbüntetést, másik kettőre pedig 3 év és hat hónap, illetve három év felfüggesztett szabadságvesztést rótt ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?