Kihirdette az államfő a „miniamnesztia” hatályon kívül helyezéséről szóló jogszabályt

Kihirdette csütörtökön Klaus Johannis államfő a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét hatályon kívül helyező jogszabályt.

Az elítéltek idő előtti szabadulását lehetővé tevő törvény hatályon kívül helyezését a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezte.

A tervezetről a képviselőház szavazott döntő házként. A képviselők akkor elfogadták az igazságügyi miniszter azon módosító javaslatát is, amely fenntartja a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályát azok számára, akiket 2012. július 24-e és a jelen törvény hatályba lépése közötti időszakban ítéltek el. Az ezután követő ítéletek esetében viszont már nem alkalmazható a „miniamnesztia”.

A korábbi szociáldemokrata kormánytöbbség az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) sorozatos elmarasztalására hivatkozva vezetett be kárpótlási rendszert az emberi jogaik megsértésére panaszkodó elítéltek számára, de a jogszabály olyan „jól sikerült", hogy az elítéltek számára üzletté vált az emberi jogaikról való lemondás, büntetésük lerövidítése érdekében. Az elítéltek valósággal menekültek a korszerűsített ítéletvégrehajtó intézményektől, és büntetésük lerövidítésének reményében mondvacsinált pereket indítanak más országrészekben, hogy egészségtelen és zsúfolt börtönökbe helyezzék át őket.

A tavaly nyáron elfogadott törvény minden elítéltnek hat nappal rövidíti le a büntetését minden hónapért, amelyet olyan közös cellában töltött, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. Ugyanilyen mértékben csökken azok büntetése, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?