Orban: nem lesz sürgősségi rendelet a kétfordulós polgármester-választásról

A kormányt támogató pártok törvényhozóinak megfelelő mozgósításával elfogadhatja a parlament a kétfordulós polgármester-választásról szóló tervezetet - véli Ludovic Orban. A miniszterelnök kizártnak tartja, hogy a kabinet sürgősségi rendelettel léptesse hatályba ezt a módosítást.

A Digi24 televízió szerda esti műsorában Orban azt mondta, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyöntetűen támogatja, hogy két fordulóban válasszák meg a polgármestereket. "Megfelelő mozgósítás esetén a választási törvény módosításáról döntő házként szavazó képviselőházban el tudjuk fogadtatni a tervezetet. Számításaink szerint több mint 170 szavazatunk van, és organikus törvényről lévén szó 165 voksra van szükség. Mindehhez csak a törvényhozók példás mozgósítására van szükség" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor kizárja azt a lehetőséget, hogy a kormány sürgősségi rendelettel léptesse hatályba a kétfordulós polgármester-választásra való áttérést. Arra hivatkozott, hogy nem alkalmazhatja azt az eljárást, amelyet ellenzett akkor, amikor még ellenzékben volt.

„Nem lehet sürgősségi rendeletet kiadni erről. A sürgősségi rendeletet megtámadhatja a Nép Ügyvédje az alkotmánybíróságon, és ha megtámadja, minden bizonnyal nyerni fog. Ott lenne még a kormányzati felelősségvállalás, amelyet nem zárok ki, de ez esetben is fennáll az alkotmányossági felülvizsgálat lehetősége. A legjobb megoldás a képviselőházi vita lenne, mert akkor nem lenne ok alkotmányossági kifogást emelni a tervezet ellen" - érvelt Ludovic Orban.

Kapcsolódók

Kimaradt?