FRISSÍTVE – Az USR–PLUS, a PNL és Johannis is kétfordulós polgármester-választást szeretne

FRISSÍTVE: Felhívást intézett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta választási szövetség Ludovic Orban miniszterelnökhöz, hogy „ne engedjen a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ megfélemlítésének", és tegyen meg minden tőle telhetőt a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés érdekében. Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes előbb parlamenti vita során próbálná meg a kétfordulós választás visszahozását, Klaus Johannis államfő járható útnak tartja a kormányzati felelősségvállalást is.

Az USR–PLUS Szövetség képviselői, Ionuţ Moşteanu és Vlad Voiculescu hétfői közös sajtótájékoztatójukon emlékeztették Ludovic Orban miniszterelnököt: a kormánya beiktatása előtt aláírt megállapodásban vállalta, hogy az általa vezetett kabinet mindent megtesz majd a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetése érdekében.

A szövetség képviselői ugyanakkor felhívást intéztek Orbanhoz, hogy ne engedjen az éppen ez okból „bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőző PSD és RMDSZ megfélemlítésének". „Vannak olyan megyei jogú városok, ahol a polgármestereket 8-9 százalékos szavazataránnyal választották meg, ami távol áll a reprezentativitástól. Kétfordulós polgármester-választást akarunk, a polgárok érdekében" – fogalmazott az USR alelnöke, Ionuţ Moşteanu parlamenti képviselő.

Vlad Voiculescu szintén felszólította a miniszterelnököt, hogy „ne engedjen a zsarolásnak", mert alapvető fontosságú, hogy a polgárok két fordulóban válasszák meg az elöljárójukat.

A PSD és az RMDSZ ellenzi

Mint arról beszámoltunk, a parlamenti mandátumok többségével rendelkező PSD a következő parlamenti ülésszakban kész bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, ha sürgősségi rendelettel vagy felelősségvállalással módosítják a választási törvényt. A szociáldemokraták országszerte a legtöbb polgármesterrel rendelkeznek, és a mostani választási rendszer nekik kedvez.

Bizonyos településeken is az RMDSZ-es jelöltek malmára hajtja a vizet az egyfordulós választás, főleg ott, ahol több román jelölt van, és a román szavazók voksai ezért szétoszlanak. A 2012 előtt alkalmazott kétfordulós polgármester-választás tapasztalata az volt, hogy a döntő megmérettetésen általában a román szavazók pártállástól függetlenül a magyar jelölt ellenében voksoltak. Becslések szerint az RMDSZ a polgármesteri mandátumok csaknem húsz százalékát elvesztené a kétfordulós választási rendszerhez való visszatéréssel.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője korábban a Maszolnak megerősítette, hogy az RMDSZ kész „szembe menni a kormánnyal”, ha változtatni akar a választási törvényen. Különben is – emlékeztetett a politikus – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányra juttatása támogatásának feltétele volt az RMDSZ részéről, hogy a parlament megkerülésével ne változtassanak a helyhatósági választási törvényen.

A PNL is kétfordulós választást akar

A PNL következetes marad a kétfordulós polgármester-választás tekintetében, és támogatni fogja a parlamentben az erről szóló tervezetet – szögezte le hétfőn Raluca Turcan kormányfőhelyettes.

Rámutatott, két tervezet is van jelenleg a parlamentben a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetéséről, és a PNL támogatni fogja ezeket. „Amennyiben a parlamentben nem lesz előrelépés a javaslat tekintetében, természetesen számolni fogunk más intézkedések lehetőségével is" – fogalmazott Turcan a PNL végrehajtó bizottságának ülését követően.

„Ha azt mondtuk, hogy kétfordulós polgármester-választást akarunk, akkor azt hiszem, el is fogjuk ezt érni. Ha a parlament az újonnan kialakult többséggel nem támogatja a PNL számára elsődleges fontosságú tervezeteket, nyilvánvalóan ismét mérlegelni fogjuk az elmaradt javaslatok felelősségvállalással való elfogadását, ha pedig bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellenünk, mindent vagy semmit játék lesz" – mondta.

A kormánynak két alkotmányos eszköze is van arra, hogy a hosszas parlamenti vitákat mellőzve vagy megelőzve, gyakorlatilag azonnal hatályba léptessen törvényeket. A sürgősségi kormányrendeleteket később vitatja meg – és erősíti meg, módosítja, vagy helyezi hatályon kívül – a parlament. A kormányzati felelősségvállalással előterjesztett törvényeket vagy akár törvénycsomagokat meg sem vitathatja a parlament: azok három napon belül automatikusan hatályba lépnek, amennyiben a törvényhozás nem buktatja meg bizalmatlansági indítvánnyal a kormányt.

Turcan kijelentette, a PNL és az RMDSZ közötti megállapodásba belefoglalták ugyan, hogy az olyan tervezetekről, mint például a kétfordulós polgármester-választás bevezetése, a parlamentnek kell döntenie, ha azonban a törvényhozás nem fogadja el ezeket, a liberális párt kénytelen lesz más megoldásokat keresni.

Johannis: elfogadható megoldás a felelősségvállalás

Hétfőn Klaus Johannis államfő is állást foglalt a kétfordulós rendszer visszahozása mellett és „elfogadható" megoldásnak nevezte, hogy ezt a kormány felelősségvállalással léptesse hatályba.

Kapcsolódók

Kimaradt?