Dan Barna nem bánná, ha a kormány felelősségvállalással oldaná meg polgármester-választás ügyét

A kormánynak a polgármester-választás ügyét is a sürgősségi eljárással megoldandó ügyek listájára kellett volna tennie, tekintve, hogy már csupán egy fél év van hátra a helyhatósági választásokig, vélte Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Üdvözlöm a kormány azon döntését, hogy felelősségvállalással meg akar oldani néhány sürgős dolgot. Jó lett volna azonban felvenni a sürgősségi eljárással megoldandó ügyek listájára a polgármesterek megválasztásának ügyét is. Egy félév van még hátra a helyhatósági választásokig, és még mindig nem születtek intézkedések a jelenlegi törvény kijavítására, amely elbátortalanítja a szavazók részvételét a választáson és különböző érdekcsoportok birtokává változtatja a helyi közösségeinket” – írta Barna szombati Facebook-bejegyzésében.


Mint ismeretes, a PNL és RMDSZ által aláírt együttműködési megállapodás kiemelten is kitér arra, hogy az új kormány a választójog módosítása terén sem kerüli meg a parlamentet. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi hetekben több kisebb párt a kétfordulós polgármester-választás bevezetését követelte, amit egy új kormány akár felelősségvállalással is bevezethetne. Ezt azonban az RMDSZ ellenzi, mivel becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Ludovic Orban miniszterelnök pénteken közölte, hogy a kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt egy törvénytervezet-csomagért, amely az igazságügyi törvények módosítását, a 2019/51-es sürgősségi kormányrendelet eltörlését (amely révén lehetővé válik az iskolába való ingázás költségeinek megtérítése) és a költségvetési plafon törvényét tartalmazza. A kabinet ugyanakkor felelősséget fog vállalni a parlament előtt a 114-es sürgősségi kormányrendelet „minden katasztrofális előírásának” eltörléséért.

Kapcsolódók

Kimaradt?