Johannis meg akarja „szabadítani” az állami intézményeket a szociáldemokratáktól

Klaus Johannis államfő szerint a választópolgárok idén három ízben is a Szociáldemokrata Párt (PSD) nélküli Romániára szavaztak, ezért 2020 végéig meg kell „szabadítani" az állami intézményeket a szociáldemokratáktól.

A hivatalába újabb öt évre újraválasztott elnök a november eleje óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának hétfői ülésén beszélt erről. Nyilvánvalóvá tette: a választási kampány után is legfőbb politikai ellenfelének tekinti PSD-t, és erre szerinte választói felhatalmazást is kapott.

„Elnök úr, kérjük, szabadítson meg a PSD-től! Lehet, hogy durván hangzik, de ezt üzenték azok, akik rám szavaztak, ezért nyertem meg a választást. Következésképpen ne várja tőlem senki, hogy megváltoztassam álláspontomat. Persze, Románia elnökének a pártpolitika fölé kell emelkednie, de ez semmiképp sem jelenti azt, hogy a politikai életen kívül áll" – érvelt Johannis.

Az elnök arra figyelmeztette volt pártjának vezetőit: ne bízzák el magukat. Igaz ugyan, hogy a májusi európai parlamenti választáson, a korrupcióellenes népszavazáson és a novemberi elnökválasztáson is a PSD minden korábbinál súlyosabb vereséget szenvedett, de továbbra is „rengeteg" törvényhozóval, és polgármesterrel rendelkezik. Johannis „teljes odaadást" kért a PNL-től és Ludovic Orban kormányától, hogy a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások nyomán, 2020 végéig eltávolítsák a PSD-t a állami intézmények éléről.

„Nem akarunk senkit elküldeni máshova, csak oda, ahol a helye van, márpedig az állami intézmények élén nincs helye a PSD-nek. Sokszor elmondtam: az elmúlt 30 évben a PSD gátolta Románia fejlődését, és ebben az esztendőben az állampolgárok bebizonyították – előbb az EP-választáson, a referendumon, majd az elnökválasztáson –, hogy PSD nélküli országvezetést szeretnének" – szögezte le.

A PNL és a kormánynak parlamenti támogatást biztosító román pártok többsége szerint a legtöbb polgármesterrel rendelkező PSD-t csak úgy lehet eltávolítani a hatalomból, ha még a jövő tavasszal tartandó önkormányzati választások előtt visszatérnek a kétfordulós polgármesterválasztáshoz, hiszen a mostani, egyfordulós rendszer a tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvez.

A módosítást azonban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzi. Az RMDSZ azzal a feltétellel vállalta a PNL-kormány parlamenti támogatását, hogy az új kormány nem fogja a parlamentet megkerülve – sürgősségi rendelettel, vagy felelősségvállalással – módosítani a választási törvényt. A magyar érdekképviselet becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma Erdélyben, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?