Johannis: December elseje a román nemzet legmeghatóbb ünnepe

December elseje a román nemzet legmeghatóbb ünnepe, a szabadság szimbóluma – nyilatkozta Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palotában tartott fogadáson vasárnap. 

„Nemzetünk legmeghatóbb ünnepe a mai. Ezen a napon ünnepeljük azokat a mély érzéseket, amelyek nemzedékről nemzedékre a nagy eszmék és tervek köré fognak össze minket. Ugyanaz a Románia iránti szeretet köt össze minket, akár a határokon belül, akár azokon kívül élünk, és ez az a szilárd erő, amely arra késztet, hogy szabadságunkért, demokráciánk megőrzéséért, virágzó jövőnkért harcoljunk” – mondta az államfő. 

 

Felidézte, hogy idén lesz az 1989 decemberi forradalom harmincadik évfordulója. „Ez a forradalom utáni történelmünk nehéz, 30 éves korszakát lezáró szimbolikus pillanat, amikor jobb fejezet kezdődik, amely során a megérdemelt helyre vezetjük Romániát a világ országainak sorában. Csak együtt, reménnyel és bizalommal, részt vállalva és szolidárisan van erőnk európai, modern és erős Romániát építeni” – jelentette ki Johannis. 

Úgy értékelte, Románia olyan országgá vált, amely „ismeri jelentőségét Európa- és világszerte, tudja, mit kíván magának, tudja, kik a barátai és milyen sorsot akar magának”. 

A fogadáson részt vesz többek közt Ludovic Orban miniszterelnök és kabinetjének miniszterei, Traian Băsescu és Emil Constantinescu volt államelnökök, politikusok, Adrian Năstase volt miniszterelnök, nagykövetek, valamint a NATO főtitkárhelyettese, Mircea Geoană. 

(Címlapfotó forrása: Klaus Johannis hivatalos Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?