banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Román–magyar konferenciát rendeznek Temesváron a forradalom évfordulóján

Az 1989-es romániai forradalom 30. évfordulója alkalmából Temesváron szervezi meg november 29-én, pénteken az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Reconstructio Egyesülettel közösen az immár hagyományosnak számító román–magyar konferenciáját – adta hírül az EMNT sajtóirodája.

A Temesvári Műszaki Egyetem Központi Könyvtárának K1-es amfiteátrumában (Vasile Pârvan sugárút, 2B szám) megtartott, Temesvár 30 – a kerek évforduló a román–magyar kapcsolatok tükrében címet viselő rendezvény 14 órakor kezdődik Tőkés László EMNT-elnök köszöntőjével, majd Vekov Károly történész tart előadást Szoboszlay Aladár román–magyar konföderációs terve címmel.

A Sándor Krisztina EMNT-ügyvezető elnök moderálásával zajló első kerekasztal-beszélgetés résztvevői – Ramona Băluțescu újságíró, író, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Florian Mihalcea újságíró, a Temesvár Társaság elnöke, Eckstein-Kovács Péter jogász, Angela Tocilă író és publicista, valamint Brîndușa Armanca újságíró, egyetemi tanár – arra keresik a választ, hogy a rendszerváltást követő harminc évben miként alakultak a román–magyar kapcsolatok, s milyen lehetőségei vannak a párbeszéd és együttműködés felélénkítésének.

A második kerekasztal-beszélgetésen, melyet Kása Zsolt, a Temesvári Magyar Napok főszervezője moderál, a különböző kulturális találkozási pontok feltérképezésére tesz kísérletet Antal Tibor, az Întâlniri Româno–Maghiare elnevezésű Facebook-oldal működtetője, Szabó Csaba, a Corbii Albi/Fehér Hollók alapítója és projektkoordinátora, Daniel Vighi egyetemi tanár, író és publicista, valamint Călin Rus, a Temesvári Interkulturális Intézet igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?