Kelemen Hunor az elnökválasztás eredményéről: remélhetőleg több tiszteletet kapnak a magyarok

„Várható eredmény született, nincs meglepetés” – értékelte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az elnökválasztás vasárnapi második fordulójának esti eredményváróján. Hozzátette, Hargita, Kovászna és Maros megyében alacsony részvétel dominált, az idei évben pedig az eddigiekhez képest is alacsony volt a szavazói kedv, hiszen csupán tíz millió szavazatot adtak le.

„Mindenki arra számított, hogy nagy fölénnyel nyeri meg Klaus Johannis a választást” – mondta Kelemen Hunor. Kifejtette, abban reménykednek, hogy Johannis következő mandátuma sok változást hoz, „többet fordul a jövő felé, a polgárok, a közösségek felé, és több tiszteletet kapnak az emberek, valamint a magyar közösség is nagyobb tiszteletben részesül”.

Erős legitimitása van az elnöknek, egyértelmű és kategorikus többségben nyerte meg a választásokat, ámbár a magyar megyék alacsony részvétele azt mutatta, hogy az elmúlt öt évben az elvártakhoz képest Johannis nem megfelelően viszonyult a magyar közösséghez. „Nem szólította meg a magyarokat” – fogalmazott Kelemen.

„Ha nincs a magyar közösség felé üzenet, ha nincs koherens program, és csak a választási kampány utolsó perceiben kérik a magyarok szavazatait, de máskülönben nem fordulnak a közösség felé, várható, hogy ez a válasza és a reakciója a magyaroknak” – hangsúlyozta az RMDSZ két héttel korábbi elnökjelöltje, aki szerint ennél kevesebb szavazatot nem adtak le még soha 1990 óta.

Kapcsolódók

Kimaradt?