Nőtt a különbség a magyar szavazók részvételi aránya és az országos átlag között

Az RMDSZ az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában is készít felmérést a romániai magyar szavazópolgárok részvételi arányáról.

A Központi Választási Iroda (BEC) 16 órás jelentése alapján az országos részvétel 35,8 százalékos (a külföldi szavazatok nélkül), ami meghaladja az első forduló részvételi adatát (33,4) százalék, de továbbra is elmarad a 44,5 százalékos, 2014-es második fordulós mobilizációtól.

Az RMDSZ becslései szerint a magyar részvétel továbbra is jelentősen elmarad az országos részvételtől, 24,6 százalékra becsülhető. Ez több mint 11 százalékos különbség, vagyis nőtt a 13 órakor mért hétszázalékos különbséghez képest. A magyar részvétel lemaradása számottevően nagyobb, mint a korábbi választásokon, relatív értelemben 31 százalékos.

Az erdélyi, magyarok által jelentős arányban lakott megyék részvétele az országos átlag alatt van, egyedül Kolozs megyében magasabb, 41 százalékos. Hargitában 16, Kovászna megyében 18 százalékos a részvétel, továbbra is jelentősen alacsonyabb, mint az első fordulóban vagy a korábbi elnökválasztásokon.

Külföldön ismét megdőlt a rekord: 705 ezer szavazat, ami 37 százalékkal magasabb, mint az első fordulós 515 ezer szavazat. Ennyien urnazáráskor sem szavaztak külföldön korábbi években.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?