Kevesebb szabálysértés történt idén, mint a 2014-es elnökválasztáson

210 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről az elnökválasztás első fordulójának napján – közölte hétfő esti sajtóértekezletén Monica Dajbog. A belügyminisztériumi szóvivő hozzátette: ez mintegy 30 százalékkal kevesebb, mint amennyit a 2014-es államfőválasztások alkalmával regisztráltak.

„Az ellenőrzéseket követően a rendőrség 102 esetben állapította meg, hogy a feljelentések megalapozatlanok. A legtöbb lehetséges incidenst Bukarestben és Dolj megyében regisztrálták, mindkét helyen huszonkettőt” – mondta Dajbog. 

A legtöbb panasz arra vonatkozott, hogy a szavazóirodáknál egyik vagy másik jelöltre való voksolásra próbálták rábírni a szavazópolgárokat (14 eset), illetve, hogy alkoholt árusítottak a szavazóhelyiségek közelében (13 eset). Néhány esetben megszegték azt a szabályt, hogy egy szavazófülkében egyszerre csak egy személynek szabad tartózkodnia (8 eset), vagy nem vetették alá magukat a választókörzeti szavazóiroda elnöke felszólításának, hogy ne zavarják a szavazóhelyiség rendjét (4 eset).

Hétfő délutánig a rendőrség 14 írásbeli figyelmeztetést adott és 16 bírságot rótt ki, összesen 17 200 lej értékben, ez 30 százalékkal kevesebb szankciót jelent, mint 2014-ben.

42 esetben bűnügyi kivizsgálás indult. Ezekből tizenkét esetben eljárást indítottak olyan személyek ellen, akik szavazni akartak, de ehhez nem volt joguk, kilenc esetben a szavazók korrumpálásának gyanújával, hat esetben a szavazás titkosságának megsértésének gyanújával, négy esetben többes szavazás miatt, részletezte.

(Címlapfotó forrása: playtech.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?