Vádat emelt a DNA két kolozsvári orvos ellen többrendbeli vesztegetés elfogadása miatt

Többrendbeli vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt két kolozsvári orvos ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A vád szerint Alexandru Faur és Carmen Teodora Gruiţă pénzért cserébe több személyt hozzásegített, hogy illetéktelenül rokkantsági nyugdíjat kapjanak.

A DNA közölte, hogy kolozsvári területi kirendeltségének munkatársai bíróság elé állítják és hatósági felügyelet alá helyezték Alexandru Faurt, a Kolozs megyei foglalkozási rehabilitációs szakértői kabinet orvosát, valamint Carmen Teodora Gruiţă endokrinológust többrendbeli vesztegetés elfogadásának vádjával.

A nyomozó hatóság ugyanakkor vádat emelt megvesztegetés és befolyás vásárlása miatt 48 további személy ellen, akik szabadlábon védekezhetnek.

Egy személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, őt többrendbeli megvesztegetés és többrendbeli hivatali visszaélés miatt állítják bíróság elé. A nő a DNA szerint 2019 folyamán 1000 és 1500 lej közötti összegeket (57.600 lejt) kért és kapott több személytől, cserében pedig közbenjárt annak érdekében, hogy hagyják jóvá a rokkantsági nyugdíjra vonatkozó kérelmüket, bár többen közülük nem lettek volna jogosultak a juttatásra. Az így kapott összegekből az illető 300-600 lejt Faur Alexandru orvosnak továbbított, aki nem a valóságnak megfelelő rokkantsági kategóriába sorolta a juttatást igénylő személyeket.

Az orvos összesen 36.250 lejt, valamint élelmiszerekből és alkoholos italokból álló ajándékokat kapott 'szolgáltatásaiért' - állítják az ügyészek. Szeptember 16-án a közvetítéssel foglalkozó nő 600 lejt kapott egy személytől, amelyből 300 lejt átadott Alexandru Faurnak. Az összeg átadásakor történt meg a tettenérés.

Ugyanebben az időszakban Carmen Teodora Gruiţă, a kolozsvári megyei kórház endokrinológusa ugyanezen közvetítőn keresztül, de közvetlen úton is több páciensétől kapott 150 és 350 lej közötti összegeket, összesen 1500 lejt, valamint élelmiszerből álló ajándékokat, cserébe olyan dokumentumokat állított ki, amelyek nem a valóságnak megfelelő rokkantsági kategóriába sorolták az illetőket.

Az ügy a Kolozs megyei törvényszék elé került.

Kapcsolódók

Kimaradt?