Több ezres tömeg tüntetett vasárnap az erdőkért és erdészekért

Több ezer tüntető vonult utcára vasárnap Bukarestben és más nagyvárosokban környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erdőirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon.

A Greenpeace Románia, a DeClic és az Agent Green által meghirdetett bukaresti megmozduláson a résztvevők „Mindenki az utcára az erdők védelmében”, „Elég a famaffiából”, „Ez a mi erdőnk, nem a ti árutok” feliratú táblákat emeltek a magasba, és a szaktárca épülete előtt a SUMAL betűszóval emlegetett, az erdőkitermelést és faszállítmányokat monitorizáló rendszer korszerűsítését követelték.

A tüntetők szerint a környezetvédőknek és az erdészeknek hatékonyabb, a törvénytelenségek felszámolását célzó intézkedéseket kellene kérniük a hatóságoktól. Az említett intézkedések között szerepel a SUMAL-rendszer, az állampolgárok részére kidolgozott Az erdő felügyelője elnevezésű alkalmazás azonnali korszerűsítése, az érintetlen és kvázi-érintetlen erdők szigorú védelme, az erdők műholdon keresztüli monitoringja, a fát szállító teherautók GPS-szel való felszerelése kötelező módon, biztonsági kamerák elhelyezése a fűrésztelepeknél, raktáraknál, a szállítás szempontjából kulcsfontosságú közúti pontokon.

„Évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ez több, mint az a 18 millió köbméter, amennyit törvényesen termelnek ki. Ez hallatlan 2020-ban egy európai uniós országban” – idézte a Mediafax hírügynökség Valentin Salageanut, a Greenpeace romániai ügyvezető igazgatóját. A környezetvédő szervezet vezetője elmondta: 2015 óta megalakult az erdőőrség, beüzemelték az erdőradart, létezik már törvényes keret az illegálisan kitermelt fa fuvarozóinak büntetésére, de a kormány szerinte nem tesz semmit a rendszerszintű problémák kezelése érdekében és a környezetvédők már 40 pert indítottak a román állam ellen a védett erdők szándékos letarolása miatt.

A környezetvédőknek azért sikerült vasárnap több ezer tüntetőt mozgósítaniuk az erdők védelmében, mert országszerte közfelháborodást okoztak a fatolvajok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyeknek az utóbbi években már hat erdész esett áldozatul. Két héttel ezelőtt Máramaros megyében halt meg – egyelőre tisztázatlan körülmények között – egy saját fegyverével meglőtt erdész, aki fatolvajok nyomába eredt az erdőben. Szeptember közepén a moldvai Páskán (Pașcani) közelében baltával ütöttek agyon, néhány nappal később pedig Torda közelében vertek meg és fenyegettek meg halálosan egy erdészt a tetten ért fatolvajok.

Szeptember végén ezért az erdész-szakszervezet tagjai vonultak öt koporsóval és az erőszak áldozatává vált társaik nevét viselő keresztekkel a parlament elé, az erdészek jogköreinek bővítését, önvédelmi felszerelésük javítását követelve. A szakszervezet szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90 esetben támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek, amikor illegális faszállítmányokat próbáltak megállítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?