Kelemen Hunor fontosnak tartja, hogy mielőbb beiktassák az új kormányt

Az RMDSZ még nem döntött az Orban-kabinet támogatásáról, de „nagy eséllyel” megszavazza a beiktatását – jelentette ki vasárnap Brassóban Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök elmondta, jó lenne, ha a parlament mielőbb megszavazná a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke által alakított új kormányt, mert nagyon sok a sürgős tennivaló: a költségvetés-kiigazítás, a jövő évi költségvetés kidolgozása, egy új EU-biztosjelölt felterjesztése Brüsszelbe.

Kelemen szerint elképzelhető, hogy a kormány beiktatásáról már jövő héten döntsön a parlament, ha kedden és szerdán lezajlik a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása. „Ez nem rajtunk múlik” – jegyezte meg.

Az RMDSZ elnöke elmondta, hétfőn írják alá Ludovic Orbannal azt az írásbeli megállapodást, amelyet kedden javasolt a kormányfőjelöltnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a miniszterjelöltek némelyikének kompetenciájával kapcsolatban kétségek merültek fel.

„Ha mi megígérjük, hogy megszavazunk valamit, mindenki tudja, hogy meg is fogjuk szavazni. Amikor azt mondtuk: bizalmat szavazunk a kormánynak, hogy kezdhesse el a munkát, nem adtunk biankó csekket, még rövid távra, egy évre sem (…). Az a fontos, hogy legyen egy parlament által megszavazott kormányunk” – idézte a Mediafax az RMDSZ elnökét és államfőjelöltjét.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, az RMDSZ nem hozta meg a döntését a kormány támogatásáról, de „nagy az esélye”, hogy megszavazzák a beiktatását. „Előbb látnunk kell, mi történik a megállapodásunkkal” – jegyezte meg. Hozzátette: a megállapodás aláírása után az RMDSZ frakciói kedden vagy szerdán meghozzák a döntést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?