Orban: veszélyben van az önkormányzati alkalmazottak bérének kifizetése

Nem tudja garantálni Ludovic Orban, hogy kabinetje tartani tudja a költségvetési hiánycélt. Szerinte fennáll a veszély, hogy az önkormányzati alkalmazottak nem kapják meg a bérüket, ha nem iktatják be mielőbb a kormányát. Közölte ugyanakkor, hogy betartják a nyugdíjtörvény előírásait.

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban csütörtökön kijelentette: az új kabinet nem tudja megígérni, hogy sikerül 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiánycélt, figyelembe véve, hogy az első 9 havi költségvetés-végrehajtás 2,7 százalékos költségvetési hiányt mutat.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke emlékeztetett: a kormányprogramban vállalták, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartják a deficitet, minél közelebb a 3 százalékos hiánycélhoz. „Minden intézkedést meghozunk, hogy csökkentsük azokat a költségeket, amelyekre nincs feltétlen szükség, javítani fogunk a begyűjtésen, és közép- illetve hosszútávon vissza fogjuk nyerni a befektetők bizalmát, fellendítjük a gazdaságot” - mondta Orban.

Azt is kifejtette: véleménye szerint a költségvetési hiány valószínűleg nem tükrözi a valós deficitet. „Ha megnézzük az ebben az időszakban felvett kölcsönök dinamikáját, a a hitelfelvétel szükségességét nyilvánvalóan a hiány folyamatos növekedése indokolta az egész idei pénzügyi év során, ami különben 2017 óta folyamatos tendencia. A lehető legalacsonyabb szinten fogjuk tartani a hiányt, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe a partnereinkkel ápolt kapcsolatok terén” - mondta a PNL elnöke.

A közalkalmazotti bértörvénnyel kapcsolatos újságírói kérdésre a kijelölt kormányfő azt mondta, a hatályban lévő jogszabályt tiszteletben tartják, de ezzel párhuzamosan megvizsgálják, hogy milyen módon lehetne kiküszöbölni azokat a diszkriminatív helyzeteket, amelyeket a törvény egyes kitételei eredményeztek bizonyos munkavállalói kategóriák között.

Orban szerint a bértörvény nem teszi lehetővé a teljesítmény, az érdem és az elhivatottság pénzbeli elismerését. „Jelenleg mindannyiukat egyformán fizetik, függetlenül attól, hogy mit csinálnak” - fogalmazott a kijelölt kormányfő, aki szerint a közigazgatásban is szükséges bevezetni az egyéni teljesítmény alapján történő javadalmazást.

Elfogyott a helyhatóságok pénze

Orban elmondta, mielőbb be kell iktatni az új kormányt, hogy elfogadhassa a költségvetés-kiigazítást, mert fennáll a veszély, hogy nem lesz miből kifizetni az önkormányzati alkalmazottakat. „Jelenleg több intézménynek és helyhatóságnak nincs elegendő pénze az év végéig. Fennáll a veszély, hogy az önkormányzatok nem tudják kifizetni az alkalmazottaik bérét, a fogyatékkal élőknek járó támogatást, az iskolák fűtését. Ehhez költségvetés-kiigazításra lenne szükség.

Az újságírók azt is kérdezték Orbantól, hogyan fog eljárni a nyugdíjtörvény előírásainak gyakorlatba ültetésével. "Egy hatályban lévő törvényről van szó. Minden hatályban lévő törvényt tiszteletben kell hogy tartson a kormány. Nem jellemző ránk, hogy elsőként szegjük meg a törvényt, ami a korábbi, főleg az utóbbi három évben hatalmon lévő kormányra jellemző volt" - felelte a kijelölt miniszterelnök, aki megerősítette: a nyugdíjtörvény felborította ugyan a korábbi rendszert, de egy érvényben levő, Klaus Johannis elnök által kihirdetett jogszabályról van szó, amelyet tiszteletben szándékoznak tartani.

Kapcsolódók

Kimaradt?