FRISSÍTVE – Az Orban-kabinet tizenkét pontja: közzétették a beiktatásra váró kormány célkitűzéseit

FRISSÍTVE: Tizenkét pontban foglalta össze Ludovic Orban miniszterelnökjelölt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője a legfontosabb célkitűzéseket, amelyeket az általa javasolt kormány – ha megkapja a parlament támogatását a beiktatáshoz – meg akar valósítani a jövő évi parlamenti választásokig hátralévő egy esztendőben. A költségvetés kiigazítása, a 2020-as büdzsé megalkotása, a "mini-amnesztia" eltörlése, a rezidensvizsgák megszervezése és a főügyészek kinevezése szerepel a legsürgősebb teendők között.

A hírhedt 114-es számú sürgősségi kormányrendeletnek a gazdaságra káros hatásait is szeretnék kiküszöbölni, szintúgy az üzemanyagok plusz jövedéki adójának és a részmunkaidős munkavállalókat hátrányosan érintő illetékek eltörlését is céljai között fogalmazta meg az Orban-kormány.

A legfontosabb teendők közé a következőket sorolták:

 • A kormány átszervezését kimondó sürgősségi kormányrendelet elfogadását
 • A november 10-i és 24-i elnökválasztás megszervezése feltételeinek biztosítását
 • Az Európai Bizottság román biztosának jelölését
 • A 2019-es költségvetési és társadalombiztosítási törvény kiigazítását
 • A jövő évi büdzsé és társadalombiztosítási törvény megalkotását
 • Az orvosi egyetemek végzősei számára a rezidensvizsgák megszervezését
 • A közúti infrastruktúra és az energetikai szektor felkészítését a télre
 • A büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvényt, az úgynevezett mini-amnesztiát eltörlő törvény elfogadását és a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltek felügyeletének megszilárdítását
 • Az ügyészségek főügyészi tisztségeire kiírt versenyvizsgák megszervezését
 • A bírák nyugállományba vonulását szabályozó törvény január elsejei életbe lépésének elhalasztását
 • A 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés belügyi vizsgálati anyagai titkosításának feloldását
 • Az európai alapok felfüggesztését és az ezzel kapcsolatos jogsértések kockázatának elkerülését célzó rendelkezések elfogadását.

A teljes kormányprogram innen letöltve tanulmányozható.

Tűzoltómunka

A kormányprogram leszögezi, Románia jelenlegi válságos politikai helyzete megköveteli, hogy rövidtávú célkitűzéseket fogalmazzanak meg, amelyek előkészítik az ország európai szellemben történő megreformálását.

Ezek között szerepel a 2020-as helyhatósági és parlamenti választások megfelelő megszervezése, az igazságügyi törvényekről szóló közvita újbóli megnyitása az európai ajánlásoknak megfelelő javításuk érdekében, a kormány átstrukturálása, a közigazgatás hatékonnyá tétele, az állampolgárok közintézményekbe vetett bizalmának visszanyerése; a jelenlegi, fogyasztásnövelésre alapuló gazdasági modell behelyettesítése egy befektetés-, termelőképesség- és kompetivitásnövelésre alapuló gazdasággal.

A dokumentum értelmében a Nemzeti Liberális Párt a következő időszakban azért fog dolgozni, hogy kiigazítsa a Szociáldemokrata Párt vezette kormány okozta „kisiklásokat” és a közpolitikákat egy, a fenntarthatóság szempontját figyelembe vevő gazdasági fejlődés felé irányítsa, amely jólétet eredményez majd.

Rövidtávú intézkedéseket igényel ugyanakkor számos megoldatlan kérdés az infrastruktúra, oktatás, egészségügy, mezőgazdaság, környezetvédelem terén, amelyekkel kapcsolatban sürgető a lakossági elvárás. A Brexit, a migráció kérdése és a klímaváltozás szintén felelősségteljes viszonyulásra készteti a döntéshozókat, áll még a dokumentumban.

Kapcsolódók

Kimaradt?