Izmosodik a TAROM-botrány: a DNA-t is érdekli az igazgató és a miniszter esti találkozója

Beidézte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőre Mădălina Mezeit, a TAROM vezérigazgatóját, aki azt állítja, hogy Răzvan Cuc ügyvivő közlekedésügyi miniszter a honatyákat szállító repülők felszállásának megakadályozására kérte a bizalmatlansági indítvány előestéjén. A miniszter beismerte, hogy találkozott szerda este az igazgatóval, de csak az érdekelte, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülővel utaznak a fővárosba. Răzvan Cuc az utcán, Mădălina Mezei lakása előtt tárgyalt erről a TAROM vezetőjével.

Videó is bizonyítja, hogy múlt szerdán este, a bizalmatlansági indítvány vitája előtt egy nappal Răzvan Cuc ügyvivő közlekedésügyi miniszter találkozott a TAROM időközben leváltott vezérigazgatójával. Mădălina Mezei azt állítja, a tárcavezető azt kérte tőle, hogy az állami légitársaság ne engedje felszállni a honatyákat Bukarestbe szállító gépeket. Cuc így próbált keresztbe tenni az ellenzék kormánybuktató kezdeményezésének. Az igazgató ennek nem tett eleget, és szerinte ezért az állásával fizetett.

Péntek este Răzvan Cuc elismerte, hogy a bizalmatlansági indítvány napja előtti estén találkozott Mădălina Mezeit, de tagadta, hogy a repülők felszállásának megakadályozására kérte volna tőle. Ugyanakkor beismerte, hogy megkérdezte a légitársaság vezetőjétől, kik azok a parlamenti képviselők és szenátorok, akik repülővel utaznak. De ez csak azér érdekelte, mert meg akart győződni arról, hogy másnap nem lesznek problémák a honatyákat szállító járatokkal – állította egy sajtótájékozgtatón.

„Nem kértem, hogy bármelyik repülőt tartsa a földön, nem is állt volna módomban ezt kérni tőle, hogy tartsa a repülőket a földön. Csak műszaki problémák felmerülése esetén lehet földön tartani egy repülőt. Ha megtörténik, hogy műszaki problémák merülnek fel, azért nem a közlekedésügyi miniszter a hibás. Én nem kérhettem ilyesmit. (...) Valóban megkérdeztem Mezei asszonyt, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülni készülnek, és hogy minden rendben van-e, rendben közlekednek-e a járatok. Én is, mint mindenki más, az ellenzéktől tudtam meg, hogy repülők felszállásának akadályoztatására készülök” - mondta Răzvan Cuc.

Az ügyvivő miniszter szerint Mădălina Mezei belebonyolódik saját hazugságaiba, mert egyszer járatok törléséről, aztán meg „földön tartásról” beszélt, egyszer négy, majd öt járatot említett. Állítása szerint többen gratuláltak neki a döntéséhez, hogy felmenti tisztségéből Mezeit, akinek „nem a TAROM-nál dolgozó családtagjait és barátait kellene védenie, hanem a TAROM vállalatot” - fogalmazott Cuc.

Dăncilă „kérlelhetetlen” lesz

Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő pénteken Négyfalubanm kijelentette: „kérlelhetetlen” lesz, ha bebizonyosodik egyik vagy másik fél vétkessége a TAROM leváltott vezérigazgatója, Mădălina Mezei és Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter közti vitában.

Dăncilă azt mondta, vitákat nem kommentál, de már kiküldte ellenőrző testületét a szaktárcához és a légitársasághoz is, és csak az igazság érdekli, de ha beigazolódik, hogy valamelyik fél vétkes, kérlelhetetlenül fog intézkedni. A kormány korábban arról adott ki közleményt, hogy a miniszterelnök ellenőrző testületét kérték fel kivizsgálás lefolytatására a két intézménynél a sajtóban megjelent hírek nyomán.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy egyes TAROM-alkalmazottak szerint a légitársaság igazgatóját, Mădălina Mezeit azért menesztették tisztségéből, mert megtagadta annak a kérésnek a teljesítését, hogy a bizalmatlansági indítvány napján „tartsa a földön a repülőket”, és így akadályozza meg, hogy több mint húsz parlamenti képviselő Bukarestbe tudjon utazni az ország különböző pontjairól.

A TAROM közleménye szerint a légitársaság igazgatótanácsa azért vonta vissza Mădălina Mezei ügyvivő igazgatói megbízatását, mert nem teljesítette a szerződésében foglaltakat.

Kapcsolódók

Kimaradt?