FRISSÍTVE – Volt Tarom-igazgató: utasítottak, hogy ne szálljanak fel a repülők a bizalmatlansági indítvány szavazásának napján

FRISSÍTVE: A román légiközlekedési vállalat (TAROM) kedden menesztett vezérigazgatója, Mădălina Mezei azt állítja, hogy Răzvan Cuc közlekedési miniszter megpróbálta rávenni, hogy „tartsa a földön” azokat a légijáratokat, amelyekkel a parlamenti képviselők és szenátorok Bukarestbe utaztak a kormány elleni bizalmatlansági indítvány múltheti szavazására, hogy döntésképtelen legyen a két ház együttes ülése, és mivel nem teljesítette a kérést, leváltották. Az immár csak ügyvivő tárcavezető tagadja ezt, és Mezei rossz menedzseri teljesítményével magyarázza a menesztést. Viorica Dăncilă ügyvivő miniszterelnök vizsgálatot rendelte el az ügyben.

A volt TAROM-igazgató megdöbbentőnek nevezte a leváltását, különösen azután, hogy a múlt héten két hónappal meghosszabbították a kinevezését. A G4Media portálnak megerősítette, hogy a múlt szerdán, a kormány elleni bizalmatlansági indítvány október 10-re kitűzött szavazása előtt egy nappal Răzvan Cuc azt kérte tőle, hogy ne engedjék felszállni a honatyákat Bukarestbe szállító gépeket, így próbáltak keresztbe tenni az ellenzék kormánybuktató kezdeményezésének. Az igazgató ennek nem tett eleget, és szerinte ezért az állásával fizetett.

Mădălina Mezei azt mondta, hogy eddig azért nem állt nyilvánosság elé a Cuc-féle utasítással, mert meg akarta óvni az általa vezetett vállalatot a politikai botrányoktól. Hangsúlyozta, hogy most sem ő hozakodott elő a témával.

Csütörtök este a Realitatea TV műsorában Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke mondta, hogy az eddig kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) „minden eszközt” bevetett a bizalmatlansági indítvány sikere ellen. „Ilyen körülmény között óriási eredmény volt a 238 támogató szavazat és a kormány megbuktatása” – tette hozzá Orban.

Răzvan Cuc, a jelenleg már csak ügyvivő közlekedési miniszter tagadja a vádakat, és a Facebook-oldalán közölte, hogy Mezeit gyenge teljesítménye miatt váltották le. „Ezeknek a hazugásoknak semmi alapjuk nincs, és csak azt akarja elérni, hogy megtartsa az állását” – írta, hozzátéve Mezeiről, hogy „nem ugyanaz a TAROM igazgatójának lenni, mint a vállalat brüsszeli képviseletét vezetni, amikor csak repülőjegyeket kellett foglalni a látogatásra érkező ismerősöknek”.

Mădălina Mezei azt sem érti, miért nem elégedettek a munkájával, hiszen, mint mondta, épp folyik a cég átszervezése, gazdaságosabbá és hatékonyabbá tétele, az új repülőgépek beszerzése. a vezérigazgató helyére Valentin Gvinda pilótát nevezték ki ideiglenesen, ő idén már az ötödik személy, akit a vállalat élére ültettek.

Dăncilă kivizsgálást rendelt el

Viorica Dăncilă ügyvivő miniszterelnök elrendelte, hogy a miniszterelnök ellenőrző testülete kivizsgálást tartson a közlekedési minisztériumban és a Taromnál, hogy „tisztázza a sajtó által jelzett rendellenességeket” – tájékoztat a kormány pénteki közleménye.

A dokumentum szerint az ellenőrzés az idei tevékenységre irányul és azt vizsgálja, hogy betartották-e a Taromnál a vállalati irányítási szabályokra vonatkozó jogszabályi előírásokat a flotta légi járműveinek üzemeltetése tekintetében, valamint, hogy miként teljesítette a közlekedési minisztérium a Tarom részvényesi státusából eredő jogokat és kötelezettségeket.

Dăncilă azt mondta: ha törvénytelenségeket állapítanak meg, a felelősök büntetésre számíthatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?