Kormányalakítás: több kérdésben is közös nevezőre jutott a PNL és az USR

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban szerint több kérdésben is sikerült közös nevezőre jutnia a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőivel pénteki tárgyalásuk alkalmával.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kijelentette, támogatja az USR-nek azt a célkitűzését, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet című kezdeményezés törvényjavaslatként kerüljön fel a parlament napirendjére, valamint azt is, hogy nyújtsanak be indítványt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlésére.

Ugyanakkor környezetvédelmi és igazságszolgáltatással kapcsolatos kérdéseket is megvitattak, tette hozzá a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. „Általánosságban az én nézőpontomból úgy tűnik, hogy megegyeztünk” - mondta Ludovic Orban az USR küldöttségével folytatott megbeszéléseket követően.

Elégedetten nyilatkozott a tárgyalásokról Dan Barna is. Közlése szerint felvázolta Ludovic Orbannak az USR prioritásait, éspedig a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés törvénybe iktatását, a kétfordulós polgármester-választást és a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlését, és Orban kifejezetten nyitottan viszonyult ezekhez a kérdésekhez. Jövő hét elején ismét megbeszélésre ülnek össze - tette hozzá az USR elnöke.

Barna azt is elmondta, pártjának az az érdeke, hogy az említett célkitűzések mielőbb a parlament elé kerüljenek. „Kifejezetten kíváncsiak vagyunk, melyik politikai párt tudna jelenleg a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés ellen szavazni” - jegyezte meg.

Arról is beszámolt, hogy a Ludovic Orbannal folytatott tárgyalás során felmerült az uniós biztosjelölt kérdése, és a kijelölt miniszterelnök megerősítette, hogy parlamenti vitát szeretne erről az ügyről, mert fontosnak találja egyrészt a nevesített személy feddhetetlenségét, másrészt széles körű támogatottságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?