Az USR előrehozott választásokkal adná meg a kegyelemdöfést a PSD-nek

Merje felvállalni az előrehozott választások kiprovokálását – árulta el Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, hogy mit mondott Klaus Johannisnak az államfő által a kormányalakításról a parlamenti pártok elnökeivel kezdeményezett kedd délelőtti találkozón. Az ellenzéki alakulat szerint itt lenne az alkalom megadni a kegyelemdöfést a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), amelyet a koalíciós válság és a múltheti bizalmatlansági indítvány alapjaiban gyengített meg.

Dan Barna szerint továbbra is az előrehozott választások jelentenék a megoldást a belpolitikai válságra, egyúttal az eddigi kormánypárt, a PSD befolyásának kiküszöbölésére. Az USR vezetője szerint egy új, átmeneti – nemzeti liberális párt (PNL-s) vagy legalábbis PNL-s többségű – kormány ki lenne téve a szociáldemokraták kénye-kedvének. „Gyenge kormány lenne, amelyik nem tudta véghez vinni azokat a reformokat, amelyekre az országnak jelenleg szüksége van” – fogalmazott a találkozó után Facebook-bejegyzésében Dan Barna.

A pártelnök szerint a PSD és a szintén szociáldemokrata gyökerű Pro Románia, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) többséget alakíthat a parlamentben, ezért az új kormány rájuk lesz utalva. „Tagja voltam a Cioloș-kormánynak, és tudom, mit jelentett a parlamenti támogatás hiánya” – fogalmazott.

Másrészt – vélte az USR-elnök – itt lenne az alkalom „megszabadulni” a Szociáldemokrata Párttól (PSD), amelyet a koalíciós válság és a múltheti bizalmatlansági indítvány alapjaiban gyengített meg.

Barna szerint Johannis egyetértett vele abban, hogy előrehozott választásokat kellene szervezni, ellenben amellett foglalt állást, hogy a novemberi elnökválasztás után kellene kiprovokálni, addig ugyanis fontosabb Viorica Dăncilă – most már csak ügyvivő – miniszterelnök elmozdítása a tisztségből.

Amúgy Johannis már nem oszlathatná fel a parlamentet és nem írhatna ki előrehozott választásokat, még ha teljesülnének is annak törvényes feltételei, mert az alkotmány szerint mandátuma utolsó hat hónapjában már nem teheti meg azt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?