banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Hétmillió eurót költött az állam az elmúlt három évben a határon túli románokra

Románia hétmillió eurót költött az elmúlt három évben a határon túli románokra – derült ki a leköszönő tárcavezető beszámolójából.

A csütörtökön megbuktatott Dăncilă-kormány minisztere, Natalia Intotero pénteki tevékenységi beszámolóját az Agerpres ismertette. Amint a miniszter részletezte: a román költségvetésből 2017-ben 7,02 millió lejt (1,47 millió euró), 2018-ban 11,78 millió lejt (2,48 millió euró), 2019-ben pedig 14,66 millió lejt (3,08 millió euró) fordítottak a határon túli románok segítésére.

A pénzből a tárca összesen 466 projektet finanszírozott. Míg 2017-ben még szinte azonos volt a román diaszpórának és az őshonos román közösségeknek szánt programok száma, 2019-re a diaszpóra programjai kerültek 57 százalékos túlsúlyba.

Natalia Intotero az ukrajnai román nemzetiségű diákok számára létrehozott ösztöndíjprogramot tartotta a legfontosabbnak. E program keretében az utóbbi két évben 5645 román iskolában, vagy egyes tantárgyakat románul oktató ukrajnai középiskolában tanuló fiatal kapott ösztöndíjat a román államtól. Kiemelte ugyanakkor azokat a táborokat is, amelyeket az ifjúsági és sportminisztériummal közösen szerveztek, és amelyeknek három év alatt 20 országból összesen 7526 gyermek volt a haszonélvezője. E táborokba egyaránt fogadták az őshonos román közösségek és a nyugat-európai román munkavállalók gyermekeit.

A miniszter arról a tájékoztatásról is beszámolt, amelyet a határon túli románoknak nyújtottak azért, hogy részt vehessenek a romániai választásokon.

Megjegyezte: a tárca 5,37 millió lejt (1,13 millió euró) igényelt az Európai Unió forrásaiból, hogy kidolgozza a határon túli románok új stratégiáját. Az összegből, amelynek lehívása folyamatban van, húsz országban mérik fel az ott élő románok szükségleteit és elvárásait.

„Minden románnak, éljen akár Afrikában, Ausztráliában, Amerikában vagy Európában, vagy legyen tagja valamely őshonos román közösségnek, jogában áll pénzforrásokra pályázni a határon túli románok minisztériumánál a nemzeti identitást megerősítő projektekhez" – nyomatékosította a miniszter. Hozzátette: Romániának nyitottságot kell tanúsítania valamennyi határon túli román iránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?