Nem hirdettek ítéletet Ráduly Róberték perében

Elhalasztotta az október 7-ére, hétfőre kitűzött ítélethirdetést a Maros Megyei Törvényszék Ráduly Róbert csíkszeredai városvezető és Szőke Domokos alpolgármester büntetőperében. Új időpontnak október 22-ét tűzték ki.

A két városvezető kálváriája 2015. április 29-én kezdődött, amikor egy emlékezetes akció keretében kutatták át a csíkszeredai polgármesteri hivatal épületét, valamint Ráduly Róbert polgármester és Szőke Domokos  alpolgármester lakását az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai.

A székelyföldi politikusok ellen 2015 június közepén emelt vádat a DNA. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből.

A polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. Az ügyészség szerint Ráduly Róbert azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. Az összeférhetetlenséget pedig az okozta, hogy a volt polgármester tanított az egyetemen. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

A marosvásárhelyi táblabíróság 2016 februárjában meghozott döntése értelmében nem a területileg illetékes Hargita megyei törvényszéken, hanem a Maros megyei törvényszéken tárgyalták tovább alapfokon a csíkszeredai városvezetők perét. A per áthelyezését a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérte az ügy érdemi tárgyalásának az elkezdése előtt azzal az érvvel, hogy ez az ügy befolyásolhatja a Csíkszeredában székelő Hargita megyei törvényszék bíráinak pártatlanságát.

Máthé Attila ügyvéd, Szőke Domokos jogi képviselője a Maszol kérdésére azt nyilatkozta, hogy nem lehet tudni semmit az ítélet halasztásának az okairól. Arról, hogy milyen ítélet várható, az ügyvéd nem kívánt nyilatkozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?