Kelemen Hunor: felére csökkent Johannis támogatottsága a magyarok körében

Öt év alatt a felére csökkent Klaus Johannis államfő támogatottsága a romániai magyarok körében, mert a mandátuma alatt egyetlen gesztust sem tett a magyar közösség irányába – jelentette ki hétfőn este Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke és elnökjelöltje Ion Cristoiu publicista élő internetes műsorában beszélt erről hétfőn este. Szavait adatokkal támasztotta alá. Elmondta, hogy az RMDSZ-nek a 2014-es elnökválasztás után végzett felmérései szerint a magyar választok 82-83 százaléka szavazott Klaus Johannisra. Az idei EP-választások után végzett hasonló méréseik pedig már azt mutatták, hogy a jelenlegi államfő támogatottsága 40 százalékosra csökkent a romániai magyarok körében.

„Mandátuma ideén egyetlen gesztust sem tett a magyarok irányába, ezzel magyarázható a támogatottságának felére csökkenése. Emil Constantinescu, Ion Iliescu a második mandátumában, de még Traian Băsescu is tett gesztusokat, Klaus Johannis volt az egyetlen államfő, aki még egy üzenetet sem küldött a magyaroknak március 15-én. Nem világvége, de az emberek ezt megjegyzik” – magyarázta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett, hogy Klaus Johannis sorra megtámadta az alkotmánybíróságon a romániai magyar közösséget kedvezően érintő jogszabályokat, például az oktatási törvény módosítását és a közigazgatási törvénykönyvet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?