Október végén folytatódnak a román-magyar szakértői egyeztetések Úzvölgye ügyében

Bukarest kérésére október végére halasztották a román és a magyar fél hadisír-gondozásért felelős illetékesei az úzvölgyi temető közös bejárását – tudta meg a Maszol.

Június utolsó napjaiban kezdődtek meg a szakmai egyeztetések a kölcsönösen elfogadható megoldás keresése céljából az úzvölgyi katonai temető ügyében a magyar és román hadisír-gondozásért felelős szervezetek között. Az akkori egyeztetéseken a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselői, a romániai Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), valamint a román védelmi minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett.

A magyar fél akkor kérte a temetőben felállított román betonkeresztek alatti terület igazoló feltárását, mert szerintük  a moldvai Dărmănești (Dormánfalva) önkormányzata által elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek. Júniusban úgy álltak fel a tárgyalóasztal mellől, hogy mindkét fél tanulmányozni fogja azokat a forrásokat, amelyeket egymással megismertettek. Az elképzelések szerint az egyeztetés szeptemberben a helyszín közös bejárásával folytatódott volna, azonban ez nem történt meg.

Várkonyi Melinda százados, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kommunikációs tisztje a Maszol érdeklődésére elmondta, a szeptemberre tervezett közös úzvölgyi terepbejárást a román fél kérésére október utolsó hetére halasztották. A halasztás okairól Várkonyi Melinda nem árult el részleteket, ám értesüléseink szerint a román fél arra hivatkozva kért újabb időpontot, hogy más országok, akiket megkerestek, hogy halottaik vannak ott eltemetve, nem válaszoltak a megkeresésükre, így „még egy kört akarnak futni” a temető nemzetköziesítése ügyében.

Kapcsolódók

Kimaradt?