FRISSÍTVE - Leégett a bethlenszentmiklósi templom tornya: rövidzárlat okozhatta a tüzet

FRISSÍTVE: Kigyulladt és nagy lángokkal égett szerda délután a Fehér megyei Bethlenszentmiklós 15. században épült templomának tornya. Egy A kategóriás műemlék épület veszhet oda.

Az Agepres szerint a helyszínen több tűzoltóegység dolgozik a lángok megfékezésén. Az égő templomról felvétel is készült:

A tűz jelentős anyagi kárt okozott, ezért egy helyi magyar szervezet, a Jövőnk a Szórványban Egyesület adománygyűjtést hirdet a templom restaurálására. Adományokat a következő bankszámlákra küldhetnek: LEJ: RO56BTRLRONCRT0500588101, EURO: RO06BTRLEURCRT0500588101, HUF: RO19BTRLHUFCRT0500588101.

FRISSÍTÉS1: Veress Ferenc, a 320 fős unitárius gyülekezet lelkésze az MTI-nek elmondta: a tűzoltóság nagyon gyorsan a helyszínre érkezett, de a toronysisakot nem tudták megmenteni. A tűz következtében elhasadt, de nem zuhant le a templom 1631-ben öntött nagyharangja. A lelkész nem tudott magyarázatot adni arra, hogy mi okozhatta a tűzesetet. Elmondta: a parókia udvarán tartózkodott, 80-100 méterre a templomtól, amikor a lángok keltette ropogást meghallotta.

Veress Ferenc elmondta: a gyülekezet a templom felújítására készült. Októberre tervezték a talajmintavételt és a tervezés elkezdését. Hozzátette: a mostani tűzeset alaposan megváltoztatja a terveiket. Most azt tartotta a legsürgetőbb feladatnak, hogy szakemberekkel felméressék a torony állapotát, és a tél beállta előtt valamilyen ideiglenes fedelet tegyenek rá.

Veress Ferenc tájékoztatása szerint a bethlenszentmiklósi unitárius templom több szakaszban épült. Legrégebbi keleti részét késő Árpád-korinak vélik. Ezt toldották meg valamikor egy tágasabb templomhajóval, amelyhez valamikor a 17. században építették hozzá a tornyot.

FRISSÍTÉS2: A Fehér megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint a tűzoltók a lángok eloltása után egy daru segítségével leemelték a két harangot a leégett toronyból, megkönnyítve a felújítási munkálatokat. Ugyanakkor megállapították, hogy a tüzet a toronyba elhelyezett világítótestek egyikénél bekövetkezett rövidzárlat okozhatta.

A Balázsfalva és Dicsőszentmárton között, a Kis-Küküllő partján fekvő Bethlenszentmiklós Fehér megye kevés magyar többségű településének az egyike. Az 1381 lakosú településen a 2011-es népszámláláson a lakosság 56 százaléka vallotta magát magyarnak, a magyarok közel fele pedig unitárius vallású. A település közigazgatásilag Szépmező községhez tartozik, melyben már csak 24 százalékot tesz ki a magyar lakosság aránya.

Kapcsolódók

Kimaradt?